Inspektori IAEA mogu pristupiti bazi Parčin

Amano: Iran je utrostručio mjesečnu proizvodnju visokokvalitetnog obogaćenog urana (Reuters)
Amano: Iran je utrostručio mjesečnu proizvodnju visokokvalitetnog obogaćenog urana (Reuters)

Iran je saopćio da će dozvoliti inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pristup vojnom kompleksu Parčinu, prenijela je u utorak iranska studentska novinska agencija ISNA.

Kina protiv nuklearnog oružja

Ministar vanjskih poslova Kine Jang Ðieći ponovio je u utorak stav Pekinga da se protivi mogućnosti da Iran posjeduje nuklearno oružje, ali da Teheran ima pravo koristiti nuklearnu energiju u miroljubive svrhe.

On je ponovio da se Kina protivi jednostranim sankcijama Iranu, ali i načina podizanja tenzija međunarodne zajednice oko nuklearnih aktivnosti Teherana, prenosi Reuters.

“Mi smo protiv toga da bilo koja zemlja na Bliskom istoku, uključujući i Iran, razvija i posjeduje nuklearno oružje”, kazao je Jang.

IAEA je tražila pristup Parčinu tokom razgovora na visokom nivou u Teheranu u februaru, no Iran je to odbio.

“Činjenica je da je Parčin vojni poligon i da je boravak inspektora proces koji traje tako da posjete ne mogu da budu česte. Mi ćemo još jednom dozvoliti inspektorima posjetu”, navodi se u saopćenju ureda iranskog predstavnika u Beču, koje je prenijela ISNA.

U saopćenju se ne navodi datum eventualne posjete.

Iranski diplomate i dužnosnici IAEA nisu bili dostupni za komentar.

Ozbiljna zabrinutost

Sumnje zapadnih zemalja o aktivnostima u Parčinu datiraju od 2004. godine, kada je istaknuti nuklearni stručnjak procijenio da satelitski snimci pokazuju potencijalna istraživanja i eksperimente vezane za nuklearno oružje.

Catherine Ashton [Reuters]

Ona u razgovorima s Iranom predstavlja šest sila – SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka – a njen odgovor je uslijedio nakon više sedmica konsultacija.

Iran je prošlog mjeseca predložio u pismu Saeda Jalilija nastavak pregovora s globalnim silama nakon više od godinu dana primirja te je naveo da će “Teheran donijeti nove inicijative”.

“Danas sam odgovorila na pismo Jalilija od 14. februara. Ponudila sam nastavak pregovora s Iranom o nuklearnom programu”, rekla je Ashton.

Vrijeme i mjesto sastanka bit će naknadno dogovoreni.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO