Indija: Izborni poraz Rahula Gandhija

Analitičari smatraju da su ovi izbori pokazali da Rahul Gandhi nema karizmu koja je neophodna liderima (AFP)
Analitičari smatraju da su ovi izbori pokazali da Rahul Gandhi nema karizmu koja je neophodna liderima (AFP)

Vladajuća Kongresna partija pretrpjela je poraz na izborima u saveznoj državi Uttar Pradesh, što bi mogao biti indikator i za opće parlamentarne izbore, koji u Indiji trebaju biti održani 2014. godine.

Ovi izbori su izazvali veliku pažnju, jer su trebali pokazati da li je dinastija Nehru-Gandhi, koja s prekidima vlada Indijom decenijama, dobila svog nasljednika u Rahulu Gandhiju (42), sinu ubijenog Rajiva i Sonie Gandhi, koja je sada šef partije.

Prema preliminarnim podacima, Kongresna partija se našla tek na četvrtom mjestu u saveznoj državi koja ima oko 200 miliona stanovnika, javile su agencije.

“To je katastrofa za Kongresnu partiju, a još veća za Rahula Gandhija i Gandhi dinastiju… Izbori su pokazali da on nema karizmu koja je neophodna liderima”, prenose agencije ocjenu političarskog analitičara Amulja Gangulija.

Kongresna partija je prije Uttar Pradesha pretrpjela poraze u još četiri manje savezne države.

‘To je katastrofa za Kongresnu partiju, a još veća za Rahula Gandhija i Gandhi dinastiju’, smatra analitičar Amulj Ganguli.

Lider Kongresne partije Sonia Gandhi, koja se u posljednje vrijeme suočila sa zdravstvenim problemima, praktično je počela prepuštati kormilo stranke svom sinu Rahulu, koji je predodređen za nasljednika svog oca Rajiva, koji je ubijen u atentatu 1991. godine.

U stranci se još uvijek nadaju da će on uspješno izvesti Kongresnu partiju na općim parlamentarnim izborima 2014. godine i da će postati premijer.

Rahul Gandhi mora prije svega ponuditi rešenje za nagomilane ekonomske probleme i zaoštriti borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO