Barroso: Teška finansijska kriza povjerenja

Austrijski predsjednik Heinz Fischer (lijevo) i Juan Manuel Barroso tokom susreta u Beču (Reuters)
Austrijski predsjednik Heinz Fischer (lijevo) i Juan Manuel Barroso tokom susreta u Beču (Reuters)

Evropa se nalazi u najtežoj finansijskoj i krizi povjerenja od 1945. godine, ocijenio je predsjednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso.

Eurozona u blagoj recesiji

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rejn izjavio je u utorak da je eurozona u blagoj recesiji.

On je prethodno u januaru rekao kako očekuje da će ekonomska aktivnost u 17 zemalja koje kao valutu koriste euro pasti u prvoj polovini ove godine, prenosi AFP.

Podaci zavoda za statistiku Europske unije (EU), Eurostata, potvrdili su u utorak raniju procjenu, prema kojoj je bruto društveni proizvod (BDP) eurozone u posljednjem kvartalu 2011. godine pao 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

To ukazuje na opasnost da taj blok zapadne u recesiju već drugi put u posljednje tri godine, što će se ostvariti ako u prvom tromesečju 2012. godine privredni rast ponovo bude negativan.

Eecesija se definira kao dva uzastopna kvartala pada BDP-a.

Podaci za čitavu 2011. godinu su pokazali da je rast BDP-a eurozone iznosio 1,4 posto, što predstavlja reviziju naniže u odnosu na raniju procjenu rasta od 1,5 posto.

On je za austrijsku državnu televiziju ORF rekao da još nije siguran da je kriza prošla, ali da se nalazimo u boljoj poziciji nego ranije.

Odugovlačenje s mjerama protiv krize bila je greška i koštala je novca, naglasio je Barroso i dodao da je sada pritisak na zemlje Evropske unije (EU) veći i da se strukturne reforme u cilju poboljšanja kompetitivnosti sada provode brzinom koja je do skoro bila nezamisliva.

Barroso smatra da bi istupanje Grčke iz eurozone bilo katastrofa po stanovništvo te zemlje.

Na pitanje da li vjeruje da li će za godinu dana sve zemlje i dalje biti članice eurozone, on je odgovorio potvrdno.

Barroso smatra da bi istupanje Grčke iz eurozone bilo katastrofa po stanovništvo te zemlje.

“Znamo kako je bilo građanima južnoameričkih zemalja kada su njihove zemlje bankrotirale. Pored toga, to bi bio prvi slučaj bankrotstva jedne članice naše monetarne unije”, kazao je on u intervjuu bečkom dnevniku Presse.

Prema njegovim riječima to bi izazvalo domino efekat, koji bi imao posljedice i po druge članice.

Štednja nema alternativu

Barroso smatra da bi time bilo izvjesnije da se pomoć za druge zemlje eurozone mora povećati.


Grčka može prevazići krizu [AP]

Istovremeno, on je izrazio uvjerenje da Grčka može prevazići krizu.

Predsjednik EK-a ne vidi nikakvu alternativnu “ogronim naporima štednje”.

“Naravno da vidimo da programi štednje trenutno izazivaju recesiju, ali polazim od toga da će Grčka postići novu konkurentnost”, rekao je on.

“Bankrotstvo bi vodilo ka uništavanju investicione klime, a tada nema privrednog rasta, niti oporavka”, upozorio je.

Govoreći o temi demokratizacije Evrope, Barroso je ocijenio da je “potrebna evropeizacija nacionalnih politika, umjesto nacionalizacije evropske politike”.

“Voz se mora kretatie više u pravcu političke integracije, kako bi bili spremni za globalizaciju”, poručio je on, dodajući da EK u tome sve više preuzima ulogu ekonomske vlade.

Izvor: Agencije


Povezane

Lideri 25 država EU potpisali su novi sporazum o fiskalnoj disciplini unutar eurozone. Sporazum bi trebalo da onemogući da članice eurozone žive iznad mogućnosti, kako bi se ubuduće izbjegla finansijska kriza. Sporazum nisu potpisale Velika Britanija i Češka.  Moto Fiskalna Pravila su tu da bi se kršila, mogao bi da postane stvar prošlosti, iz Brisela […]

Kreditiranje privatnog sektora od strane banaka je i dalje slabo, uprkos injekcijama likvidnosti Evropske centralne banke u do sada rekordnom iznosu.

27 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO