U Mogadišu ubijen somalijski novinar

Kamp za interno raseljene osobe smješten je u gradu Galkayu (Reuters)

Nepoznati naoružani muškarci su iz vatrenog oružja ubili jednog novinara lokalne radiostanice u središtu Somalije, izjavili su u ponedjeljak kolege i očevici, a to je treći novinar ubijen u ovoj zemlji od početka godine.

Tri čovjeka ispalila su nekoliko hitaca u Alija Ahmeda Abdija, novinara privatne radiostanice Radio Galkayo, u nedjelju navečer u Galkayu, gradu između dvije samoproglašene autonomne regije Puntland i Galmuduga.

“On se vraćao kući kada su ga uhvatili prije nego što su mu nekoliko puta pucali u glavu”, rekao je telefonom iz Mogadiša Nuh Muse Birjeb, jedan od njegovih kolega, i dodao da ne zna motive tog ubistva.

Abdi je sarađivao i s informativnom internetskom stranicom Somali Online.

Somalija se nalazi u stanju građanskog rata i bez efektivne je vlade već 20 godina.

Prije njega, direktori dviju radiostanica sa sjedištem u Mogadišu – Radio Shabelle i Radio Somaliweyn, ubijeni su iz vatrenog oružja krajem januara i krajem februara na jugu Mogadiša.

Njihove ubice nisu pronađene, a niko nije preuzeo odgovornost za ova ubistva.

Prema izvještaju organizacije Reporteri bez granica (RSF), Somalija je afrička zemlja s najvećim brojem ubijenih novinara.

Zemlja se nalazi u stanju građanskog rata i bez efektivne je vlade već 20 godina.

Nepostojanje države potiče nastanak islamističkih pokreta, gospodara rata, kriminalnih grupa i pirata i povećava rivalitet klanova.

Izvor: Agencije