McCain za zračne udare na Siriju

John McCain: Nakon udara, opozicione snage mogle bi se organizirati i planirati političke i vojne aktivnosti protiv Assada (EPA)
John McCain: Nakon udara, opozicione snage mogle bi se organizirati i planirati političke i vojne aktivnosti protiv Assada (EPA)

SAD bi trebale predvoditi međunarodne snage u bombardiranju snaga sirijskog lidera Bashara al-Assada koje opsjedaju urbane centre koji su uporišta opozicije, izjavio je bivši republikanski predsjednički kandidat John McCain.

Američka administracija ima obazriv stav prema situaciji u Siriji i za sada nema nagovještaja da bi se mogla vojno umiješati.

Glavni cilj zračnih napada bi bio da se stvore i kasnije brane zaštićene zone, posebno na sjeveru Sirije, gdje bi se opozicione snage mogle organizirati i planirati političke i vojne aktivnosti protiv Assada, rekao je McCain u govoru pred Gornjim domom američkog Kongresa.

Američka administracija ima obazriv stav prema situaciji u Siriji i za sada nema nagovještaja da bi se mogla vojno umiješati.

Zvaničnici Pentagona su se čak izjasnili protiv naoružavanja sirijskih pobunjenika, ocijenivši da bi se oružja mogla na taj način dokoti i teroristička mreža al-Qaeda.

Hemijsko i biološko oružje

Glavnokomandujući američkih snaga na Bliskom istoku, general James Mattis, upozorio je da ne treba smanjivati prisustvo mornarice u regionu, rekavši da prijetnje Irana i drugih zemalja zahtijevaju prisustvo brodova mornaričkih projektila.


James Mattis [AFP/Getty]

Matis, šef američke Centralne komande, kazao je Kongresu da Sirija “posjeduje značajne količine hemijskog i biološkog oružja i hiljade ručnih bacača raketa”, prenosi AP.

Američka vojska do sada je većinom odbijala opisati oružje koje posjeduje Assadoc režim.

U međuvremenu su se predstavnici administracije američkog predsjednika Baracka Obame sastali s izraelskim liderima da razmotre ozbiljnost iranske prijetnje.

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), u Siriji je od početka antirežimskih protesta, sredinom marta prošle godine, ubijeno više od 7.500 ljudi.

Nasilje nad građanima

Međunarodna zajednica je, kao posljednju u nizu akcija za okončanje sukoba u Siriji, odlučila poslati svog specijalnog izvjestioca Kofija Annana, koji će u Damask doputovati 7. marta.

Kanada je u ponedjeljak uvela Siriji nove sankcije, koje su usmjerene protiv centralne banke te zemlje i sedam ministara u vladi, u pokušaju da primora sirijskog predsjednika da obustavi ofanzivu na pobunjenike.

Kanada je uvela Siriji nove sankcije, koje su usmjerene protiv centralne banke te zemlje i sedam ministara u vladi.

“Nasilje Assadovog režima nad građanima Sirije primoralo nas je da ponovo stegnemo obruč oko onih koji su za to odgovorni”, naveo je kanadski ministar vanjskih poslova John Baird u saopćenju, koje prenosi AFP.

Dodatne mjere obuhvataju totalnu zabranu finansijskih ili drugih, sličnih usluga, kao i sankcije protiv sirijske centralne banke i sedam visokih sirijskih zvaničnika koji snose odgovornost za nasilje, objasnio je Baird.

Izvor: Agencije


Povezane

Dok su današnji konflikt u Siriji i onaj prije dvije decenije u Bosni različiti, ipak su izazvali slične rasprave u međunarodnoj zajednici. To ne iznenađujuće: u oba rata su moćne vojne snage napale civile koje su branili neadekvatno naoružane grupe. Rat u Bosni, koji je trajao od 1992. do 1995. godine, uslijedio je nakon raspada […]

01 Mar 2012

Dok međunarodna zajednica pokušava pronaći rješenje za Siriju, kao da se ponavlja situacija s Bosnom i Hercegovinom.

25 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO