Poraz Ahmadinejadovih pristalica na izborima

Iranski predsjednik tokom glasanja u Teheranu, 2.marta (AFP)

Lojalisti iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija osvojili su više od 75 odsto glasova na parlamentarnim izborima, pokazuju rezultati poslije prebrojavanja skoro svih listića, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Reformisti su uglavnom bojkotirali izbore održane prije dva dana, pošto se mnogi njihovi lideri nalaze u kućnom pritvoru, i neće imati uticaj na iransku vanjsku politiku, uključujući nuklearni spor sa zapadom.

Ovaj rezultat predstavlja poraz snaga koje podržavaju predsjednika Mahmouda Ahmadinejada i donose veliki zamah Hamneiju uoči predsjedničkih izbora sljedeće godine.

Poslije prebrojavanja 90 odsto glasova, Hamneijeve pristalice osvojile su više od tri četvrtine Medžlisa, parlamenta od 290 poslaničkih mjesta.

Komentatori smatraju da će ovakav ishod dovesti do pada autoriteta predsjednika države.

Poslije prebrojavanja 90 odsto glasova, Hamneijeve pristalice osvojile su više od tri četvrtine Medžlisa, parlamenta od 290 poslaničkih mjesta.

U trci za 30 mandata u Teheranu, nezvanični preliminarni podaci pokazuju da je Hamneijev blok osvojio 19 mjesta, a kandidatima koji podržavaju Ahmadinejada pripala su ostala.

Žene prošle relativno dobro

Hamneijeve pristalice pobijedile su u šiitskim svetim gradovima Komu i Mašidu, a vode i u velikim provincijskim gradovima Isfahanu i Tabrizu, gdje je na izborima 2009. godine više od 90 odsto glasača podržalo Ahmadinejada.


Hamnei tokom glasanja na izborima

 U ruralnim područjima koja su bila poznata kao Ahmadinejadova uporišta Hamneijevi lojalisti dobili su oko 70 odsto mandata.

Nezavisni kandidati i žene koje su se pojavile na izbornim listama prošli su relativno dobro u mnogim provincijskim gradovima. Njihova kampanja bila je posvećena opštim ekonomskim temama.

Konačni izborni rezultati očekuju se u ponedjeljak.

Poraz pristalica Ahmadinejada će najvjerovatnije narušiti autoritet predsjednika, koji je osporavao najviši stepen vlasti koju ima  vrhovni vjerski vođa u iranskoj višeslojnoj hijerarhiji.

Izvor: Agencije