Cenzura interneta u Kini zbog glasina o puču

Dvije kineske društvene mreže slične Twitteru imaju 600 miliona korisnika (AFP)

Kina je zatvorila 16 web stranica, uhapsila šest osoba i kaznila dvije popularne društvene mreže zbog „izmišljanja ili širenja glasina“, navodno povezanih s političkim incidentom koji je doveo do pada popularnog političara.

“Vlasti su zatvorile web stranice zbog navodnog širenja glasina da „vojna vozila ulaze u Peking, te da je u tom gradu nešto krenulo po zlu”, saopćili su državni regulatori interneta i pekinška policija, prema navodima državne agencije Xinhua.

Kineska vlada pokušava suzbiti aktivnosti građana koji u sve većem broju koriste internet za diskusiju o političkim događajima uprkos strogoj cenzuri i postojećim kaznama.

Xinhua je izvijestila da je policija u Pekingu ispitala i kaznila neodređen broj korisnika interneta, te pritvorila šest neidentificiranih osoba.

Smjena Boa

Dvije društvene mreže nalik Twitteru, u vlasništvu kompanija Sina Corporation i Tencent Holdings, koje zajedno imaju najmanje 600 miliona korisnika, saopćile su da će na tri dana onemogućiti objavljivanje komentara na svojim internetskim stranicama zbog „potrebnog čišćenja“.

„Glasine i nelegalne, štetne informacije koje se šire mikroblogovima imale su negativan utjecaj na društvo“, navodi se u poruci objavljenoj na sajtu Tencenta.

Tencentov servis Webo, najpopularniji u Kini, također će biti ugašen do trećeg aprila.

Obračun vlasti s internetskom zajednicom dolazi nakon širenja glasina o pokušaju vojnog udara poslije smjene u martu popularnog političara Boa Xilaija, bivšeg gradonačelnika grada Chongqinga.

Vlasti još nisu objavile razlog za otpuštanje Boa, koji je prije nekoliko mjeseci smatran kandidatom za posao šefa Komunističke partije.

On je otpušten nakon što je njegov savjetnik privremeno potražio utočište u konzulatu Sjedinjenih Američkih Država, kako bi navodno tražio azil, što partija zabranjuje.

Izvori: Agencije