Erdogan pozvao Siriju da uvaži volju naroda

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je tokom posjete Teheranu da bi Sirija trebala uvažiti volju svog naroda tako što će provesti političke reforme i omogućiti slobodne izbore, pišu u petak iranski mediji.

“Sirijski režim treba prihvatiti volju svog naroda, koji želi izbore i demokratiju”, rekao je Erdogan u intervjuu emitiranom na iranskoj državnoj televiziji kasno u četvrtak.

“Ako se (sirijski predsjednik) Bashar al-Assad ne plaši i ako ima povjerenja u svoj režim, trebao bi dozvoliti da se formiraju nove (političke) partije”, kazao je Erdogan i dodao da ukoliko Assad na izborima pobijedi, “to za Tursku neće predstavljati problem”.

“Zvanična Ankara jedan je od glavnih, ako ne i ključni saveznik sirijske opozicije”, javlja Al Jazeerin reporter Adnan Rondić, koji izvještava iz pogranične turske oblasti Hatay.

Održati izbore

On navodi da su pripadnici alevijske sekte u Turskoj uglavnom uz Assadov režim.

Opstanak tog režima oni vežu za svoj opstanak u Turskoj.

Assadova partija Baas kontrolira politički život u Siriji, u kojoj već više od godinu dana traje kriza, tokom koje je, prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), u nasilnom gušenju antirežimskih protesta ubijeno više od 9.000 ljudi.

Turska oštro kritizira represiju nad demonstrantima u Siriji, iz koje je, prema saznanjima Al Jazeerinog reportera, na tursku teritoriju izbjeglo oko 18.000 ljudi.

Erdogan je, također, pozvao Teheran, koji podržava režim u Damasku, na blisku saradnju, kako bi se održali izbori u Siriji, prenosi AFP.

Izvor: Al Jazeera i agencije