Bivši rumunski premijer osuđen zbog ucjene

Rumunska sutkinja čita presudu Nastaseu u aferi vezanoj uz predizbornu kampanju (AFP)
Rumunska sutkinja čita presudu Nastaseu u aferi vezanoj uz predizbornu kampanju (AFP)

Bivši rumunski premijer Adrian Nastase u petak je osuđen na uvjetnu trogodišnju zatvorsku kaznu zbog ucjene u postupku koji je počeo 2006. godine i koji je pažljivo pratila Evropska unija (EU).

Nekadašnji predsjednik socijaldemokratske vlade između 2000. i 2004. godine optužen je za ucjenu bivšeg rumunskog konzula u Hong Kongu, koji je postao glavni svjedok u ovom postupku.

Nastase je istovremeno oslobođen optužbi za korupciju, po kojima je primio mito od 630.000 eura od Irine Jianu, vlasnice jedne građevinske kompanije, koju je imenovao na čelo inspekcije za javne radove.

Supruga bivšeg premijera Daniela Nastase je, također, osuđena na trogodišnju uvjetnu kaznu zatvora zbog korištenja lažnih dokumenata.

Tužioci su tvrdili da je Jian platila njegov šoping u Kini i da je obnovila dvije njegove vile, za koje nikada nije dobila novac.

Socijaldemokrata Nastase, koji se izjasnio da nije kriv i tvrdio da je proces protiv njega politički motiviran, nije bio prisutan u sudnici.

Njegov advokat je odmah najavio žalbu na presudu.

Supruga bivšeg premijera Daniela Nastase je, također, osuđena na trogodišnju uvjetnu kaznu zatvora zbog korištenja lažnih dokumenata, dok je Irina Jianu po istoj optužbi osuđena na trogodišnju, ali bezuvjetnu, kaznu zatvora.

Nastase je u januaru već osuđen na dvije godine zatvora zbog preusmjeravanja 1,7 milijuna eura, koje je na jednom simpoziju prikupio od raznih kompanija, za finansiranje svoje predizborne kampanje.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO