Vojnicima SAD-a moguć ukor zbog Kur'ana

Incident je doveo je do serije smrtonosnih pobuna širom zemlje u kojima je živote izgubilo najmanje 30 Afganistanaca (AFP)

Serije grešaka koje su se mogle izbjeći dovele su do spaljivanja kopija Kur'ana u američkoj bazi u Afganistanu, a najmanje šest članova vojnog osoblja koji su umiješani u ovaj događaj bi mogli dobiti disciplinske kazne, pokazuje izvještaj incidenta koji je “procurio” u javnost.

Jedan zapadni zvaničnik u razgovoru za AP rekao je da je zajednička istraga afganistanskih i američkih zvaničnika ustanovila da nije bilo namjere skrnaviti muslimansku svetu knjigu.

Incident koji se dogodio 20. februara doveo je do serije smrtonosnih pobuna širom zemlje u kojima je živote izgubilo najmanje 30 Afganistanaca.

Događaj je uveliko unazadio odnose između NATO snaga na čelu sa SAD-om i afganistanskom vladom. Afganistanski komitet koji je istraživao incident odbio je isprike SAD-a, rekavši da se odgovornima mora javno suditi u Afganistanu.

Zvaničnik Zapada, koji dobro poznaje istragu ali je želio ostati anoniman, rekao je će vjerovatno doći do disciplinskog postupka nad osobljem koje je učestvovalo u spaljivanju.

“Neki od tih ljudi su prilično visokog vojnog ranga, i nad njima će biti pokrenut disciplinski postupak, ili će biti preporučeno da se to učini jer nisu pratili proceduru. Istražitelji će na kraju kažnjavati i ljude ukoliko osjete da oni nisu bili potpuno iskreni prema njima za vrijeme prve istrage”, rekao je reporter Al Jazeere, Bernard Smith.

Puni detalji incidenta će biti uključeni u zajedničkoj istrazi Afganistanskih i SAD istražitelja koju još uvijek pregledava vojska.

Datum izdavanja nije poznat.

Formalnija američka vojna istraga još nije završena.

Svako djelovanje protiv američkih trupa uključenih u ovaj incident spada pod američki vojni pravosudni sistem, rekli su zvaničnici međunarodne koalicije.

Različiti izvještaji

Incident se dogodio prije skoro dvije sedmice, kada su knjige i ostali islamski tekstovi u Parwan zatvoru uklonjeni jer su američki vojni zvaničnici rekli da ih zatvorenici koriste da prenose poruke.

Nakon što su poruke otkrivene, dva afganistansko-američka prevodioca su pregledali materijale u biblioteci i našli 1,652 teksta koja je trebalo ukloniti.

Ovi tekstovi, koji su uključivali i kopije Kur'ana su navodno stavljeni u kutije, a zapadni zvaničnici su potvrdili odluku da ih se treba riješiti zbog nedostatka prostora.

Drugi izvještaji navode da su knjige greškom označene za bacanje.

Grupa vojnika koja navodno nije bila svjesna sadržaja u kutijama, bacila je knjige u vatru na Bagram aerodromu.

Afganistanski radnici koji su primjetili koji tekstovi su zapaljeni pokušali su ugasiti vatru, od kojih su neki spalili vlastite prste pokušavajući spasiti knjige.

Zvaničnici vlade Afganistana su rekli da prvi izvještaji govore da su četiri kopije tekstova Kur'ana spaljene.

Osude

Vjerske vođe Afganistana u petak su zahtjevale da se svi umiješani u incident izvedu pred javno suđenje i kazne.

U izjavi koju su objavili nakon što su prezentirali svoje rezultate istrage predsjedniku Hamidu Karzaiju, osudili su incident i okrivili administraciju zatvora.

“Ovo je neoprostiv čin. To je nehumano”, rekli su i dodali da “sigurno neće oprostiti izvinjenjima, odgovorne strane moraju biti kazneno gonjene otvorenim suđenjem i trebale bi biti kažnjene.”

Također su pozvali SAD da obustave noćne pretrage i predaju Afganistanu kontrolu nad zatvorima.

Vjerske vođe su rekli da svete knjige nikada ne bi bile spaljene da su afganistanski zvaničnici kontrolisali zatvor.

Reporter Al Jazeere, Bernard Smith, rekao je da su veoma male šanse da američko osoblje dođe pred afganistanski sud.

“To se jednostavno neće desiti”, rekao je on.

“Amerikanci neće predati ove individue afganistanskom pravosudnom sistemu. To će biti riješeno unutar američkog vojnog pravosudnog sistema. I pretpostavljam, kakva god kazna bude izrečena, neće zadovoljiti neke ljude”.

Način na koji Amerikanci i afganistanska vlada budu rukovali zaključkom ovog izvještaja i kako budu upravljali situacijom će biti od krucijalne važnosti za reakcije na ulicama Afganistana”.

Izvor: Al Jazeera i agencije