Veliki odziv glasača u Iranu

Oko 64 posto od 48 miliona Iranaca s pravom glasa izašlo je u petak na parlamentarne izbore, doznaje se iz preliminarnih rezultata koje je u subotu objavio ministar unutrašnjih poslova Mostafa Mohammad Najjar, prenose svjetske agencije.

Prebrojavanje glasova još je u toku, a konačni se rezultati mogu očekivati u ponedjeljak, dodao je Najjar. Prvi rezultati, ističe Reuters, govore da bi iz ovih izbora pobjednikom mogao izaći vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei. Naime, od do sada prebrojanih 126 zastupničkih mjesta, 81 ide pristašama ajatolaha Hamnija, devet Ahmadinejadovim pristašama, sedam reformistima i sedam nezavisnim zastupnicima. Iranski parlament sveukupno broji 290 zastupničkih mjesta.

Ajatolahovi pristaše vode u Teheranu, ali, kako se može vidjeti na temelju do sada prebrojanih glasova, i u provincijskim gradovima.

Analitičari ističu da je vjersko vodstvo odlučno popraviti štetu svom legitimitetu nanesenu represijom nad demonstrantima 2009. nakon reizbora Mahmouda Ahmadinejada za predsjednika. Ulični su protesti protiv njegova režima trajali osam mjeseci i krvavo su ugušeni.

AFP javlja da je poraz u Garmsaru, rodnom gradu predsjednika Ahmadinejada, doživjela njegova sestra Parvin Ahmadinejad.

Predsjednik parlamenta na odlasku Ali Larijani, jedan od glavnih protivnika sadašnjeg predsjednika, odnio je glatku pobjedu u Qomu. Ovakav razvoj situacije nagovješćuje da će Ahmadinejad, kojemu je do kraja mandata ostalo oko dvije godine, možda imati parlament koji mu neće biti sklon.

Agencije ocjenjuju da je pobjeda konzervativaca očekivana, jer su se izbori sveli na borbu između dvije konzervativne struje, onu Ahmadinejadovu i onu koja je odlučno protiv njega. Osim toga, glavni reformatorski pokreti, koji su do sada u parlamentu imali 60 zastupnika, uvelike su bojkotirali izbore zbog represije čije su žrtve bili 2009.

Reporterka Al Jazeere Zeina Khodr iz Teherana je javila kako se na glasanje posmatra kao na referendum o vladavini predsjednika Ahmadinejada.

„Glasanje više liči na referendum nego na izbore jer je odaziv birača ključni“, rekla je ona u javljanju sa biračkog mjesta.

Bojkot dijela opozicije

Oko 3.400 kandidata učestvovalo je na izborima koje su bojkotirali glavni reformistički pokreti iz opozicije u znak protesta zbog represije koju vlada provodi nad opozicijom nakon spornog reizbora Mahmouda Ahmadinejada za predsjednika države 2009. godine.

Imajući u vidu da je gotovo cijela reformatorska opozicija praktično eliminirana, malo je vjerovatno da će ishod izbora izmjeniti kurs iranske politike u odnosu prema najvažnijim pitanjima, uključujući nuklearni program, vojnu i naftnu politiku.

„Naravno ima i onih koji bojkotuju kompletan proces“, rekla je reporterka Al Jazeere. „Oni podržavaju Pokret zelenih, reformiste koji uopšte nemaju svoje kandidate u ovim izborima.“

Očekuje se da će konačni rezultati izbora biti poznati do kraja vikenda ili početkom iduće sedmice. Novi parlament počet će s radom krajem maja.

Izvor: Al Jazeera i agencije