Ruski kandidati o vjeri, abortusu, smrti…

Plakati koji pozivaju građane da izađu na predsjedničke izbore u Rusiji (AFP)
Plakati koji pozivaju građane da izađu na predsjedničke izbore u Rusiji (AFP)

Pojedini mediji Ruske pravoslavne crkve (RPC), da bi “pomogli vjernicima”, uoči predsjedničkih izbora u Rusiji su objavili uporednu analizu stavova petorice kandidata za predsjednika.

Osim premijera Vladimira Putina, kandidati za predsjednika su i Genadij Zjuganov (komunista), Vladimir Žirinovski (LDP), Sergej Mironov (Pravedna Rusija) i nevjerujući milioner Mihail Prohorov.

Na pitanje da li vjeruju u Boga, Putin je rekao da vjeruje “u ljude” dobre namjere, u djelovanje za dobro, Zirinovski je kazao da je on vjerujući čovjek, kršten i vjenčan u crkvi, dok Prohorov smatra da čovjek sam treba da se opredijeli u šta i kako da vjeruje.

Zjuganov je rekao da su “vjera, nada, ljubav i majka im Sofija – mudrost, važni za čovjeka”, a Mironov tvrdi da vjeruje u Boga, prenijela je Vjerska informativna agencija (VIA). 

Na pitanje o vjeroispovjesti, jedino je Mironov odgovorio da je “pravoslavni hrišćanin”, Putin je rekao da smatra da je to pitanje o kojem ne treba raspravljati, dok se ostali nisu izjasnili.

Niko od kandidata nije protiv školskog predmeta vjeronauka, odnosno etika. Putin traži da se predavači veoma dobro pripreme, a Prohorov smatra da o religiji treba učiti u okvirima predmeta istorije.

O abortusu je jedino Mironov imao negativan stav, dok su ostali u prvi plan istakli da treba stvoriti uslove da se žene odluče za rađanje umjesto za abortus.

Putin, pak, smatra da treba težiti vrijednostima porodice s mnogo djece. Mironov smatra da je nužno da sveštenici imaju pristup kasarnama, za Putina je to prihvatljivo, ali u dogovoru sa Ministarstvom odbrane, dok je za Prohorova neprihvatljivo.

Upitani šta je pravoslavlje, Putin je rekao da je Ruska pravoslavna crkva “važan sastavni dio svjetskog hrišćanstva”, za Prohorova bi najprije sveštenici morali biti primjer vjernicima, a crkva bi trebalo da bude dinamična i savremena, dok Zjuganov smatra da bi crkva trebalo da bude moralni autoritet, da razobličava laži i nepravdu, bičuje pohlepu, osposobi ljude da se bore sa zlom i porokom.

Žirinovski je rekao da je pravoslavlje osnova duhovnosti i kulture, a Mironov smatra da crkva treba da je razdeijljena od države po principu Bogu – Božje, caru-carevo.

Na pitanje da li su i za šta spremni da umru, Putin, Zjuganov i Mironov nemaju odgovor.

Prohorov bi dao život za svoju rođenu sestru, za saputnicu, ali i za zemlju, a Žirinovski kaže da se “nada u život”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO