NATO u Libiji usmrtio 60 civila

Komisija je utvrdila da je tokom pet napada poginulo 60, a povrijeđeno 55 civila (AP)

U zračnim NATO napadima tokom prošlogodišnjih sukoba u Libiji poginulo je 60, a povrijeđeno 55 civila, saopćila je Komisija Ujedinjenih naroda za ratne zločine i kršenje ljudskih prava u Libiji.

Tokom 20 zračnih NATO napada koju su istraživani, Komisija je utvrdila da je tokom pet napada poginulo 60, a povrijeđeno 55 civila, navedeno je u još neobjavljenom izvještaju u koji je AFP imao uvid.

U dva napada koje je istraživala Komisija utvrđeno je da je oštećena civilna infrastruktura, a nije utvrđeno da je postojao bilo kakav vojni cilj.

Uprkos ovim informacijama, Komisija je zaključila da je NATO “vodio veoma preciznu kampanju, nastojeći da izbjegne civilne žrtve”.

Međunarodna istražna komisija za Libiju također je utvrdila da je režim Moamera Gadafija ili preuveličavao ili namjerno davao pogrešne informacije o civilnim žrtvama.

‘Ujedinjeni zaštitnik uspješan’

Operacije NATO snaga u Libiji obustavljene su 31. oktobra. Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmussen ocijenio je tada da je NATO operacija u Libiji, nazvana “Ujedinjeni zaštitnik”, bila “jedna od najuspješnijih” u historiji pakta.

NATO za ratna stradanja naročito krive u Sirtu, rodnom gradu Muammara Gaddafija. Građani tvrde da su ostali bez domova i da sada žive u siromaštvu.

U januaru ove godine stanovnici jednog stambenog bloka u ovom gladu javno su porzvali NATO, da je izvršio razaranje njihovih domova. Stručnjaci su procijenili da je, nakon nekoliko mjeseci, sigurno ući u ruševine i pokušati  pronaći tijela zatrpana u njima još od od septembra.

Građani su uvjereni da je zgradu tokom sukoba pogodio NATO, dok iz Alijanse nikada nisu htjeli potvrditi da li je to istina.

„U Sirtu ništa nije ostalo. Njima je lako uništiti sve, ali ne i obnoviti. Gađali su sve nas, bez izuzetaka“, kazao je tada Abdul Basit Mohammed, stanovnik Sirta, čiji je brat ležao negdje pod ruševinama.

Izvor: Agencije