Nagodba BP-a i Deepwater Horizona

U najgoroj naftnoj ekološkoj katastrofi izlilo se 4,9 miliona barela nafte (Reuters)
U najgoroj naftnoj ekološkoj katastrofi izlilo se 4,9 miliona barela nafte (Reuters)

Naftna kompanija British Petroleum (BP) postigla je nagodbu s privatnim tužiocima koji su na sudu u SAD-u tražili odštetu zbog naftne mrlje nastale nesrećom na platformi Deepwater Horizona 2010. u Meksičkom zaljevu, objavila je kompanija, ali je onda i dalje suočena s potraživanjima američke države, njezinih saveznih država u Meksičkom zaljevu i svojih partnera u bušenju.

U saopćenju BP navodi da sporazum s privatnim tužiteljima, ribarima ili tvrtkama iz područja zahvaćenog naftnim zagađenjem, iznosi 7,8 milijarda dolara. “Sporazum ne uključuje tužbe protiv BP-a koje je podnijelo američko ministarstvo pravosuđa ili druge savezne agencije ili pak savezne države i lokalne zajednice”, dodaje se u tekstu.

Nagodba je postignuta nakon što je prošli ponedjeljak trebalo početi suđenje u SAD-u kako bi se odredila odgovornost BP-a za naftnu mrlju u Meksičkom zaljevu 2010. godine.

Suđenje je bilo odgođeno za sedam dana kako bi se dalo više vremena pregovorima oko eventualnog sporazuma.

Objava da je postignuta parcijalna nagodba ponovno će odgoditi suđenje jer je sudija Carl Barbier odlučio odgoditi prvo ročište na neodređeno vrijeme kako bi omogućio stranama da “preispitaju svoje stavove”.

Negiranje krivice

Advokati koji predstavljaju privatne tužitelje Stephen Herman i James Roy izjavili su da će BP kompenzirati stotine hiljada žrtava naftnog zagađenja i havarije platforme.

U iznos od 7,8 milijardi dolara uključene su 2,3 milijarde pomoći morskoj prehrambenoj industriji iz Meksičkog zaljeva za njezine gubitke.

BP je javio da predložena nagodba ne uključuje priznanje krivnje za nesreću.

U eksploziji platforme Deepwater Horizon 20. aprila 2010. poginulo je 11 ljudi, a izlilo se 4,9 miliona barela nafte. Bila je to najgora naftna ekološka katastrofa u historiji SAD-a.

BP je i dalje suočen sa zahtjevima za odštetu teškima milijarde dolara američke države, nekoliko saveznih zaljevskih država i kompanija koje su bile partneri BP-a u eksploataciji nafte.

BP je treća najveća energetska kompanija na svijetu.

Izvor: Agencije


Povezane

Savezni sudac u New Orleansu je odgodio do 5. marta suđenje oko najvećeg izljevanja nafte u američkoj historiji, kada je prije dvije godine u vode Meksičkog zaljeva iscurilo 870 hiljada tona nafte. Razlog za odgodu je napredak u razgovorima o postizanju sporazuma između British Petroleuma i njegovih tužitelja. Napredak u razgovorima znači da British Petroleum i […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO