Ko su Putinovi protukandidati

Građani Rusije odlučivat će između peterice kandidata na predsjedničkim izborima (AP)
Građani Rusije odlučivat će između peterice kandidata na predsjedničkim izborima (AP)

Ultranacionalistički vođa koji šokira riječju i djelom Vladimir Žirinovski te Sergej Mironov, centrist bez karizme, nemaju nikakvih izgleda na ruskim predsjedničkim izborima u nedjelju pred favoritom Vladimirom Putinom kojega pak uopće ne zabrinjava “vječni drugi”, komunist i bivši aparatčik Genadij Zjuganov te milijarder Mihail Prohorov, pišu svjetski mediji.

Genadij Zjuganov 

Bivši sovjetski aparatčik, komunist koji veliča Staljina, a istodobno vjernik koji moli u pravoslavnoj crkvi, Zjuganov je vječni “drugi” na predsjedničkim izborima, no nikad nije ozbiljno zabrinjavao Putina. Taj 67-godišnji profesor matematike čiji govori odišu sovjetskim klišejima, natječe se na predsjedničkim izborima 4. put od 1996., kada je doživio prvi poraz, no bio je blizu oslabljenom Borisu Jeljcinu.

Prohorov: Treći po bogatstvu u zemlji

Ušao je u politiku tek prošle godine i nakratko je bio na čelu stranke Pravedna stvar koju podupire Kremlj.

Njegovo bogatstvo u izbornoj mu utrci neće pomoći s obzirom na bijes koji ruski narod osjeća prema “oligarsima” koji su profitirali tokom privatizacije ‘90-ih godina. Isto tako mu ne ide u prilog to što mnogi na njega gledaju kao na oruđe u rukama vlasti i nekoga ko je ušao u utrku kako bi u stvari pomogao Putinu. Nedavno je najavio svoje planove o osnivanju “nepolitičke stranke” i rekao je da namjerava dugo ostati u politici.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO