EU sve više sarađuje s ASEAN-om

ASEAN je osnovan 1967. godine, a sadašnja predsjedavajuća država je Indonezija (AFP)

Evropska unija planira otvoriti nove trgovinske i poslovne mogućnosti u brzorastućoj regiji Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i ostvariti snažno partnerstvo, koje će poduprijeti ekonomsku integraciju članica ASEAN-a.

U saopćenju ureda EU u Kambodži navodi se da će evropski komesar za trgovinu Karel De Gucht u četvrtak doputovati u Kambodžu kako bi se sastao s ministrima ekonomije zemalja ASEAN-a, te da bi 1. aprila učestvovao na drugom poslovnom samitu ASEAN – EU, prenosi kineska novinska agencija Sinhua.

ASEAN je peti najveći trgovinski partner EU, uz trgovinsku razmjenu u iznosu od 206 milijardi dolara, a EU je treći najveći trgovinski partner zemalja ASEAN-a, poslije Kine i Japana.

“EU radi na jačanju svojih ekonomskih odnosa s jugoistočnom Azijom pošto je 2010. godine otvorila pregovore o sklapanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa Singapurom i Malezijom, a ostaje otvorena za započinjanje sličnih pregovora o slobodnoj trgovini s drugim partnerima u regiji”, navedeno je u saopćenju.

Smatra se da ovi bilateralni sporazumi predstavljaju kamen-temeljac za budući sporazum o slobodnoj trgovini s čitavom regijom, u kojoj živi blizu 650 miliona ljudi.

“S obzirom na ekonomsku dinamiku regije ASEAN, vidim mnoge mogućnosti za bližu saradnju u predstojećim godinama”, rekao je De Gucht.

Najveći investitor

Komesar će se, kao što je planirano, sastati s ministrima ekonomije i trgovine 10 zemalja članica ASEAN-a i razgovarati o mogućnostima jačanja trgovinskih i investicionih odnosa između EU i članica ASEAN-a.


Karel De Gucht [AFP/Getty]

ASEAN je peti najveći trgovinski partner EU, uz trgovinsku razmjenu u iznosu od 206 milijardi dolara.

EU je treći najveći trgovinski partner zemalja ASEAN-a, poslije Kine i Japana, a učestvuje sa 10,6 posto u ukupnoj trgovini ASEAN-a.

EU je daleko najveći investitor u zemlje ASEAN-a.

ASEAN okuplja Brunej, Mijanmar, Kambodžu, Indoneziju, Laos, Maleziju, Filipine, Singapur, Tajland i Vijetnam.

Osnovan je 1967. godine, a sadašnja predsjedavajuća država je Indonezija, koja je s blizu 240 miliona stanovnika najmnogoljudnija zemlja članica ASEAN-a.

Izvor: Agencije