Ubijena dva britanska vojnika u Afganistanu

Glasnogovornik misije NATO-a u Afganistanu je saopćio da je napadač ubijen (EPA)

Dvojica pripadnika međunarodne misije u bazi NATO-a na jugu Afganistana koje je u ponedjeljak ubio Afganistanac u vojnoj uniformi bili su britanski državljani.

Ubijen još jedan vojnik

Afganistanski policajac ubio je pripadnika NATO snaga na istoku Avganistana, saopćila je u ponedjeljak Alijansa.

Ranije tokom dana afganistanski vojnik ubio je dva britanska vojnika na jugu Afganistana.

“Prema operativnim izvještajima, pripadnika mirovne misije ISAF ubio je navodni pripadnik afganistanske lokalne policije dok se ovaj približavao kontrolnom punktu”, naveo je ISAF u saopćenju.

Neimenovani afganistanski zvaničnik rekao je za AFP da je u napadu u bazi Lashkar Gahu, u provinciji Helmand, ubijen i afganistanski vojnik, a da je jedan britanski vojnik ranjen.

Pripadnici međunarodnih snaga su otvorili vatru i ubili napadača.

Ovim napadom broj vojnika NATO-a koje su ubile afganistanske kolege porastao je na 15.

Britansko ministarstvo odbrane je ranije saopćilo da je upoznato s incidentom, ali je odbilo pružiti više detalja ili potvrditi da li su žrtve britanski vojnici.

Čovjek obučen u afganistansku vojnu uniformu u ponedjeljak je otvorio vatru na vojnike NATO-a u južnom Afganistanu, ubivši pri tome dva vojnika, saopćio je ranije glasnogovornik misije NATO-a u Afganistanu (ISAF).

“Pripadnici ISAF-a nakon toga su pucali na napadača i ubili ga”, rekao je major Jason Waggoner, glasnogovornik NATO-a, dodavši da za sada neće govoriti o detaljima cijelog incidenta.

Zapadni zvaničnik iz južnog Afganistana kazao je da se incident desio u glavnoj bazi NATO-a u Lashkar Gahu, ali je odbio dati dodatne informacije.

Zabrinjavajući incident 

Reporter Al Jazeere James Bays, koji izvještava iz Kabula, kazao je da se napad desio na ulazu u bazu, kada je afganistanski oficir nižeg čina ubio dva vojnika NATO-a na dužnosti stražara.


Britanske snage u Afganistanu [AP]

“U ovoj bazi su uglavnom britanski vojnici, iako ima i Danaca i Estonaca”, rekao je Bays.

“Ovim napadom broj vojnika NATO-a koje su ubile afganistanske kolege porastao je na 15.”

“Ovo je također vrlo zabrinjavajuće za komandire NATO-a i afganistansku vladu. Ovdje bi se trebalo raditi o partnerstvu i nakon svakog incidenta ove vrste upitan je takav plan.”

U saopćenju NATO-a navodi se da ISAF, zajedno s afganistanskim, snagama istražuje ovaj incident.

Ovo je zadnji u nizu napada u kojima su se pripadnici afganistanskih sigurnosnih snaga okrenuli protiv međunarodnih kolega ili mentora.

Međutim, dešavalo se da naoružani napadači obuku afganistanske uniforme kako bi izveli napade. 

Izvor: Al Jazeera i agencije