Kolumbija: Vojska ubila 34 pripadnika FARC-a

Oružane snage ubile su 33 pobunjenika u akciji u sjevernom regionu Arauka prije šest dana (EPA)

Kolumbijska vojska ubila je u ponedjeljak 32 pripadnika ljevičarske pobunjeničke grupe FARC u teško pristupačnoj džungli, izjavio je kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos.

On je pohvalio “veoma dobre rezultate” svoje vojske i dodao da su, od četvero uhapšenih, bile dvije žene, prenosi AFP.

Ovo je u posljednjih sedam dana drugi veliki udarac pobunjenicima koji finansiraju svije aktivnosti prodajom droge.

Broj boraca kojima raspolaže FARC prepolovljen je u posljednjoj deceniji na oko 8.000, a mnogi njeni komandanti i osnivači su mrtvi.

Vojska je izvršila napad u zoru u provinciji Meta.

Oružane snage ubile su 33 pobunjenika u akciji u sjevernom regionu Arauka prije šest dana.

“Ovo pokazuje da naše oružane snage nastavljaju ofanzivu i da je neće zaustaviti”, rekao je Santos tokom sastanka s bezbjednosnim zvaničnicima u gradu Viljavisensio.

Dolari i ofanziva

Operacija je bila dio nove vojne strategije u okviru koje armija uništava ključne borbene i finansijske jedinice marksističkih pobunjenika, umjesto da, kao ranije, progoni i ubija njihove vođe.


Juan Manuel Santos [Reuters]

Uz vojnu pomoć SAD-a u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara, Kolumbija je pokrenula ofanzivu i potisnula pobunjenike dublje u izoliranu planinsku teritoriju i teško pristupačne džungle.

Broj boraca kojima raspolaže FARC prepolovljen je u posljednjoj deceniji na oko 8.000, a mnogi njeni komandanti i osnivači su mrtvi.

Pobunjenici su prošlog mjeseca saopćili da će odustati od svoje višedecenijske taktike otimanja ljudi radi naplate otkupnine i da će osloboditi taoce koje drže po logorima u džunglama.

Očekuje se da će prva oslobađanja uslijediti početkom aprila.

Međutim FARC je nastavio provoditi napade u gradovima i na naftne instalacije, kako bi oslabio moć industrije, poput rudarstva i energetike, što je od ključnog značaja za ekonomski rast Kolumbije, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije