Papa pozvao odrasle da zaštite djecu

Papa tokom privatne posjete meksičkom predsjedniku Felipeu Calderonu (EPA)

Papa Benedikt XVI. pozvao je odrasle da “zaštite djecu i brinu o njima, kako njihov osmijeh ne bi nikad ugasnuo”, u poruci upućenoj stotinama mladih Meksikanaca koji su se okupili u gradu Guanajuatu.

Drugog dana svoje prve posjete Meksiku papa je na taj način neizravno aludirao na zlostavljanja djece u raznim situacijama, što, iako to nije spomenuo, uključuje i pedofiliju za koju su u posljednjih nekoliko decenija optuženi brojni svećenici Katoličke crkve.

“Želim vas pozvati da zaštitite djecu i o njima brinete na način da njihov osmijeh nikada ne ugasne, tako da mogu živjeti u miru te prema budućnosti gledati s povjerenjem”, rekao je papa s balkona “Case del Conde Rul” u Guanajuatu, gdje se sastao s meksičkim predsjednikom Felipeom Calderonom.

Razgovor s Calderonom

“Radostan sam što mogu vidjeti vaša sretna lica koja su ispunila ovo lijepo mjesto. U papinom srcu zauzimate vrlo važno mjesto. Želio bih da osjetite moju iskrenu simpatiju. Svako od vas svojevrstan je dar za Meksiko i za svijet”, rekao je papa u obraćanju vjernicima.

Meksiko je država u kojoj živi puno porodica s velikim brojem djece. Stoga je Benedikt naglasio da “vaša porodica, Crkva, škola i oni na kojima je najveća odgovornost u ovome društvu moraju udružiti snage i pomoći vam da primite naslijeđe svijeta koje isključuje zavist i podjele.”

Papa je u Guanajuatu privatno razgovarao i s predsjednikom države Felipeom Calderonom.

Agencije prenose kako se razgovaralo o problemu kriminala u zemlji koji je povezan s trgovcima i trgovinom drogom te o pitanju svjetovnosti.

U nastavku pastoralnog pohoda Meksiku papa Benedikt XVI. u nedjelju će u parku u meksičkom gradu Silau održati misu na otvorenom na kojoj se očekuje više od 350 hiljada ljudi.

Izvor: Agencije


Povezane

Poglavar Rimokatoličke crkve pozvao na borbu protiv trgovine drogom koja uništava Meksiko, osudivši laži krijumčara.

Published On 23 Mar 2012

Papa Benedikt XVI počeo je svoju šestodnevnu posjetu Meksiku i Kubi. Prema procjenama, jedan od deset katolika u svijetu je Meksikanac po porijeklu. Papina posjeta dolazi u vrijeme žestokih sukoba oko droge u Meksiku, u kojima je život izgubilo blizu 50 hiljada ljudi u posljednjih pet godina. Novinarka Al Jazeere Lucia Newman donosi priču iz grada […]

Published On 23 Mar 2012

Papa Benedikt XVI počeo je šestodnevnu posjetu Meksiku i Kubi. Ona dolazi uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Od pape se očekuju značajne poruke u obje zemlje, od kubanskog komunizma do sve krvavijih sukoba narko kartela u Meksiku. Prilog Ivana Pavkovića.

Published On 24 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO