Odšteta porodicama ubijenih u pokolju

Talibani najavili osvetu NATO trupama, rekavši da ne vjeruju nikakvom sudu (Reuters)

Članovima porodica civila koje je prije dvije sedmice pobio američki narednik Robert Bales isplaćena je odšteta,  javlja AFP.

Za svakog ubijenog američka vojska je isplatila 50 hiljada američkih dolara (oko 37 hiljada eura), a ranjeni su dobili jedanaest hiljada dolara (oko osam hiljada eura), objavili su afganistanski dužnosnici i plemenski vođe.

Član lokalnog vijeća Agha Lalai rekao je da je porodicama ubijenih novac uručen na privatnom sastanku s predstavnicima američke vojske i snaga ISAF-a u uredu guvernera pokrajine Kandahara.

Glasnogovornik NATO-a odbio je komentirati vijest.

Narednik Robert Bales, američki vojni veteran, optužen je u petak za 17 ubistava s predumišljajem i 6 pokušaja ubistva u afganistanskoj pokrajini Kandaharu prošle sedmice, saopćila je američka vojska u Afganistanu.

Osporeni scenario

Ovaj američki vojnik 11. marta je napustio svoju bazu, ulazio u kuće afganistanskih seljaka u najmanje dva sela i pobio civile u pokolju koji je teško opteretio odnose Sjedinjenih Država i Afganistana.

Afganistanci osporavaju tvrdnju američke vlade da je ubistva izvršila jedna osoba, jer bi za takav scenario bio potrebno više vremena nego što je narednik Bales proveo van baze.

Još nije jasno koje selo je Bales prvo napao ali njegova mogućnost da izlazi iz baze više puta radi ubilačkog pohoda postavlja pitanje sigurnosti baze.

Dvije faze

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je američki narednik zločin izveo u dvije faze, vrativši se u bazu nakon prve pucnjave.

Prema ovoj informaciji, narednik Bales, odlikovani 38-godišnji veteran četiri borbene misije u Iraku i u Afganistanu, tokom dužeg vremenskog perioda izvršio je ovo krivično djelo.

Zvaničnici odbrane rekli su da su četiri muškarca, četiri žene i devetoro djece ubijeni. Jedan muškarac, jedna žena i četvoro djece su povrijeđeni.

Talibani su najavili da će se osvetiti NATO trupama, rekavši da ne vjeruju nikakvom sudu.

Ubistvo sa predumišljajem je najteže krivično djelo u okviru američkog vojnog zakona, što povlači za sobom smrtnu kaznu.

Izvor: Agencije


Povezane

Protiv narednika američke vojske Roberta Balesa službeno je podignuta optužnica za ubistva 17 i pokušaj ubistva šest osoba u jednom selu u Afganistanu u području Kandahara. Među ubijenima je devetoro djece. Ogorčeni Afganistanci traže smrtnu kaznu za Balesa. Prilog Ivice Puljića.

Published On 23 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO