Obama u korejskoj demilitariziranoj zoni

Obama rekao vojnicima da su na "granici slobode" (AP)

Američki predsjednik Barack Obama posjetio je u nedjelju demilitariziranu zonu (DMZ) na granici Južne i Sjeverne Koreje, u znak podrške i solidarnosti s američkim saveznikom Seulom uoči najavljenog sjevernokorejskog lansiranja projektila dugog dometa sljedećeg mjeseca.

Obama je doputovao u Seul uoči sastanka na vrhu o nuklearnoj sigurnosti, koji će početi u ponedjeljak.

Iz glavnog grada je helikopterom prevezen do američke baze na rubu demilitarizirane zone.

‘Na granici slobode’

“Momci, vi ste na granici slobode”, rekao je Obama pred pedesetak vojnika u Camp Bonifasu, bazi smještenoj na južnokorejskoj strani najutvrđenije granice na svijetu, koju je Bill Clinton tokom posjete 1993. nazvao “najstrašnijim mjestom na Zemlji”.

“Razlika između Južne i Sjeverne Koreje ne može biti vidljivija, ne može biti jasnija, i kada je u pitanju sloboda i kada je u pitanju napredak”, kazao je Obama.

Obama je proveo desetak minuta na visokoj posmatračkoj platformi DMZ-a, zaštićen neprobojnim staklom.

Dvogledom je gledao na sjevernokorejsku stranu i razgovarao s vojnicima na straži.

Prva Obamina posjeta DMZ-u [AP]

Obamina posjeta DMZ-u dolazi u vrijeme povećane zabrinutosti u regiji povodom najavljenog testiranja sjevernokorejske rakete sljedećeg mjeseca.

Washington je osudio tu namjeru Pjongjanga, koji tvrdi da se radi o lansiranju satelita, i ocijenio je kršenjem sjevernokorejskog obećanja da će zaustaviti nuklearni program i lansiranja projektila dugog dometa.

Američki predsjednik na summitu u Seulu namjerava izvršiti pritisak na ruskog i kineskog kolegu da svojim utjecajem pokušaju zaustaviti to lansiranje.

Sirene u podne

Bila je ovo prva Obamina posjeta DMZ-u, koji dijeli Korejsko poluostrvo od završetka Korejskog rata 1953. godine, i jedan od načina da pokaže snagu američkog i južnokorejskog savezništva te zahvali barem dijelu od 30 hiljada američkih vojnika razmještenih u Južnoj Koreji.

S druge strane DMZ-a opet vlada tuga.

Danas se obilježava sto dana od smrti “Dragog vođe” Kim Jong-ila.

Sve zastave u državi su na pola koplja, a sirene tačno u podne po mjesnom vremenu označile su početak trominutne šutnje.

Novi vladar, Kim Jong-un, treći član dinastije Kim koji je preuzeo vlast, poklonio se pred portretom svoga oca u palati u Pjongjangu u kojoj je sahranjen.

I on je posjetio DMZ početkom marta, poručivši vojnicima da uvijek moraju biti maksimalno pripravni jer su stalno pod neprijateljskom prijetnjom.

Izvor: Agencije


Povezane

Poznata kao DMZ, posljednja granica Hladnog rata u svijetu, ona razdvaja kapitalistički jug od komunističkog sjevera.

Published On 21 Mar 2012

Najavu lansiranja satelita u aprilu međunarodna zajednica doživljava kao ispitivanje rakete dugog dometa, što Pjongjang negira.

Published On 23 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO