Grčka prepolovila budžetski deficit

Novi ministar finansija Filipos Sahinidis (lijevo) i njegov prethodnik Evangelos Venizelos (AP)

Budžetski deficit Grčke je u prva dva mjeseca 2012. godine više nego prepolovljen u odnosu na isti period lani, pokazali su zvanični podaci, što ukazuje da je ta zemlja počela ostvarivati neke od svojih ciljeva štednje.

U saopćenju grčkog ministarstva finansija je navedeno da je budžetski deficit, odnosno razlika između vladinih troškova i prihoda na ime poreza, iznosio 495 miliona eura u januaru i februaru.

To je znatno niže u odnosu na cilj koji je zacrtala vlada od 879 miliona eura i dvostruko niže od 1,05 milijarde eura iz istog perioda lani, prenosi AP.

Pozitivan podatak o nižem deficitu je objavljen nedugo pošto je grčka vlada imenovala Filiposa Sahinidisa, dosadašnjeg zamjenika ministra finansija, kao novog ministra finansija.

Ukupan dug Grčke je premašio 368 milijardi eura.

Sahinidisov prethodnik Evangelos Venizelos je u ponedjeljak dao ostavku kako bi vodio socijalističku partiju PASOK na predstojećim izborima.

U srijedu je grčki parlament ratificirao sporazum o novoj međunarodnoj pomoći, zahvaljujući kojoj će ta zemlja narednih godina dobiti zajmove u ukupnoj vrijednosti od 172 milijarde eura, od čega 130 milijardi eura iz drugog paketa pomoći, kao i još neisplaćeni dio sredstava iz prvog, vrijednog ukupno 110 milijardi eura.

Grčka je prvu ratu pomoći od članica eurozone od 5,9 milijardi eura dobila u ponedeljak, dok je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u utorak dobila još 1,6 milijardi eura.

Ukupan dug Grčke je premašio 368 milijardi eura.

Izvor: Agencije