U zemljotresu u Meksiku 11 povrijeđenih

Zemljotres se dogodio južno od turističkog mjesta Akapulko, na obali Pacifika, između država Gverero i Oaksaka (AFP)

U snažnom zemljotresu jačine 7,4 stepeni Richterove skale koji je pogodio centralne i južne dijelove Meksika, povrijeđeno je najmanje 11 ljudi, oštećeno na stotine kuća, a u prekidu je mobilna telefonija.

Poslije zemljotresa u prijestonici Meksiko Sitiju u utorak nastala je panika.

Ministar unutrašnjih polsova rekao je da će nadležni biti u pripravnosti narednih 24 sati, poslije više registriranih naknadnih potresa.

Bijela kuća je saopćila da je kćerka predsjednika Baracka Obame, 13-godišnja Malija, koja se nalazi na proljetnom raspustu u Meksiku, na sigurnom.

Zemljotres se dogodio južno od turističkog mjesta Akapulko, na obali Pacifika, između država Gverero i Oaksaka, a nakon njega je uslijedilo više naknadnih potresa.

Guverner države Gverero Angel Agvire kazao je za lokalnu televiziju dva sata nakon glavnog potresa da je na jugu Meksika oštećeno ili uništeno preko 500 kuća, ali da nema ljudskih žrtava.

Ljuljale se zgrade

Nakon ovih potresa nije izdata opasnost od pojave cunamija, ali je saopćeno da su mogući “efekti lokalnog cunamija”.

Potres se osjetio i u Meksiko Sitiju, gdje su se zaljuljale zgrade, prekinule telefonske veze i električni vodovi i nastale saobraćajne gužve, dok su uplašeni radnici istrčali iz zgrada na ulice, ali ni u prijestonici nije zabilježena veća šteta.

Međunarodni aerodrom u Meksiko Sitiju radio je normalno, a samo je nekoliko letova za SAD privremeno bilo prizemljeno.

Bijela kuća je, u međuvremenu, saopćila da je kćerka predsjednika Baracka Obame, 13-godišnja Malija, koja se nalazi na proljetnom raspustu u Meksiku, na sigurnom.

Ovo je jedan od najsnažnijih zemljotresa koji se dogodio u Meksiku od 1985. godine, kada je potres od 8,1 stepeni po Richteru usmrtio na hiljade ljudi u Meksiko Sitiju.

Izvor: Agencije


Povezane

Nema izvještaja o žrtvama ili šteti nakon potresa jačine 7.6 stepeni na obali Tihog okeana, ali stručnjaci upozoravaju na lokalizirane visoke valove.

20 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO