Senatori predlažu rezoluciju o Armenima

Senator Robert Menendez jedan je od predlagača rezolucije (AP)

Dva američka senatora predstavila su Kongresu prijedlog rezolucije koji poziva američku vladu da opiše zločin počinjen nad Armenima u vrijeme Otomanskog carstva od 1915. do 1923. godine kao genocid, saopćila je Armenska skupština Amerike.

Armeni tvrde da je oko 1,5 miliona ljudi ubijeno u vrijeme Otomanskog carstva 1915. i 1916. godine, dok Ankara tvrdi da je poginulo oko 300.000 ljudi, uključujući i Turke, jer su Armeni digli ustanak kada su ruski vojnici upali u istočnu Anadoliju, današnju istočnu Tursku.

“Vrijeme je da se Sjedinjene Američke Države pridruže 19 zemalja, uključujući Belgiju, Kanadu, Francusku, Italiju i Evropsku uniju, koje su zvanično priznale aktivnosti Otomanskog carstva od 1915. do 1923. godine kao genocid”, rekao je senator Robert Menendez.

Poziv Obami

Menendez i njegov kolega Mark Kirk predali su Kongresu prijedlog rezolucije, koji su podržali devetorica senatora kao i Charles Schumer, šef Demokratskog odbora za senatsku kampanju.

Prijedlog rezolucije je skoro identičan prijedlogu zakona koji je 2010. odobrio ključni komitet Zastupničkog doma američkog Kongresa.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koja odavno zagovara priznavanje navodnog genocida nad Armenima, te godine prijedlog zakona nije predočila parlamentarcima.

Menendez i Kirk pozivaju predsjednika Baracka Obamu da „tačno okarakterizira sistematično i namjerno istrebljenje 1,5 miliona Armena kao genocid“ u godišnjim izjavama o ovoj temi.

Navodni genocid nad Armenima dosad je priznalo petnaestak zemalja, među kojima su Rusija, Švedska i Kanada.

Odluka Francuske

Krajem februara, francusko Ustavno vijeće proglasilo je neustavnim zakon o negaciji masovnog ubistva Armena u vrijeme raspada Otomanskog carstva.

Odlukom Ustavnog vijeća poništen je zakon koji je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy trebao ratificirati do kraja februara i pred pauzu u radu parlamenta zbog predsjedničkih izbora zakazanih za april i maj.

Turska je zaprijetila da će prekinuti sve diplomatske odnose s Francuskom zbog ovog zakona, koji je odobren u oba doma parlamenta, ali su mu se suprotstavili poslanici, koji su od Ustavnog vijeća zatražili konačnu odluku.

Sarkozy je potom zatražio od vlade da izradi nacrt nove verzije zakona prema kojem će biti nelegalna negacija masovnog ubistva Armena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO