Santorumu nemoguća misija nakon Illinoisa

Procjenjuje se da je Romney osvojio podršku 521 delegata od potrebnih 1.144 (Getty Images)

Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney ostvario je uvjerljivu pobjedu na preliminarnim republikanskim izborima u američkoj saveznoj državi Illionis.

Prema rezultatima prebrojanih 95 posto glasova, Romney je osvojio 47 posto a Rick Santorum 35 posto.

Analitičari navode da je uvjerljiva pobjeda Romneyu osigurala novi podstrek u njegovoj kampanji i nove argumente za njegove tvrdnje da je vrijeme da republikanci stanu uz njega i time okončaju bitku za nominaciju protivkandidata Baracku Obami na izborima zakazanim za novembar.

“Glasanje je pitanje izbora a danas se stotine hiljada ljudi Illinoisa pridružilo milionima drugih širom SAD u borbi za naš cilj. Nudim realan izbor i novi početak. Imam viziju i iskustvo da nas izvučem iz ove zbrke”, rekao je Romney pristalicama u predgrađu Chickaga, Schaumburgu.

Izbori u Puerto Ricu

Preostali kandidati Newt Gingrich i Ron Paul prošli su veoma loše i osvojili su osam i devet posto glasova.

Romney je, također odnio uvjerljivu pobjedu na izborima u Puerto Ricu održanim tokom vikenda gdje je osvojio 83 posto glasova.

Stanovnici Puerto Rica imaju pravo da glasaju na stranačkim preliminarnim izborima, kada se biraju predsjednički kandidati, ali ne i na samim predsjedničkim izborima.

U novembru će biti održan i referendum na kome će biti odlučeno da li će Puerto Rico postati pedeset prva američka država, što bi kasnije trebalo da potvrdi Kongres.

Kandidati za nominaciju Republikanske stranke treba da skupe podršku 1.144 delegata. Analitičari navode da prema sadašnjim podacima za Santoruma je to skoro nemoguća misija.

Prema podacima AP, poslije izbora u Puerto Ricu, Romney ima 521 delegata, Santorum 253, Newt Gingrich 136 a Ron Paul 50.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši guverner Massachusettsa će tako osvojiti svih 20 delegata iz Portorika i uvećati prednost nad trojicom preostalih kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju.

Published On 19 Mar 2012

Rezultat je učvrstio status bivšeg guvernera Massachusettsa kao najozbiljnijeg kandidata za odmjeravanje snaga sa predsjednikom SAD Barackom Obamom.

Published On 04 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO