SAD izuzele 11 zemalja od sankcija

Sankcije se odnose na centralne banke koje su umiješane u kupovinu ili nabavku naftnih proizvoda iz Irana (Reuters)

Američke vlasti izuzele su 10 evropskih zemalja i Japan od ekonomskih sankcija pošto su značajno smanjile nabavku naftnih proizvoda od Irana.

Državna tajnica Hillary Clinton odobrila je izuzeće za Belgiju, Češku, Francusku, Grčku, Holandiju, Italiju, Njemačku, Poljsku, Španiju, Veliku Britaniju i Japan, čime tamošnje banke i finansijske institucije neće biti pogođene sankcijama za period od 180 dana.

Predsjednik SAD-a Barack Obama treba do 30. marta odlučiti, na osnovu cijena i zaliha nafte, da li da kasnije ove godine uvede sankcije zemljama koje i dalje kupuju naftu od Irana.

U očekivanju te odluke, 12 zemalja velikih kupaca iranske nafte, među kojima su Indija, Kina i Južna Koreja, trebaju do 28. juna preduzeti slične korake, kao i evropske zemlje, ili će se suočiti s američkim sankcijama.

Sankcije su usmjerene na finansijske institucije koje posluju s iranskom centralnom bankom, a može im biti zabranjeno da posluju ili otvore predstavništvo u SAD-u.

Dvanaest zemalja velikih kupaca iranske nafte, među kojima su Indija, Kina i Južna Koreja, trebaju do 28. juna preduzeti slične korake, kao i evropske zemlje, ili će se suočiti s američkim sankcijama.

To se odnosi na strane centralne banke koje su umiješane u kupovinu ili nabavku naftnih proizvoda iz Irana.

Hillary Clinton je u saopćenju pozdravila odluku zemalja koje su izuzete od američkih sankcija i ocijenila da odluka o smanjenju uvoza iz Irana “nije bila laka”.

“One su morale razmotriti svoje energetske potrebe u kritičnom trenutku svjetske ekonomije i brzo naći alternativu za iransku naftu na koju su se oslanjala u pogledu svojih energetskih potreba”, navela je američka državna tajnica.

Izvor: Agencije


Povezane

SIran tehnički može razviti atomsko oružje, ali to nije vjerovatno, smatra nacionalna obavještajna agencija SAD-a.

Published On 17 Feb 2012

Sankcije potvrđuju jedinstvo međunarodne zajednice u rješavanju ozbiljnih prijetnji koje predstavlja iranski nuklearni program.

Published On 24 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO