Policija eksplozijama pritišće Meraha

Tri eksplozije odjeknule su u Tuluzu kratko prije ponoći u srijedu, ispred zgrade gdje je zabarikadiran Mohamed Merah, osumnjičenik za sedam ubistava, koje su ga, prema posljednjim informacijama, trebale zastrašiti.

Okupljeni novinari vidjeli su kako iz pravca zgrade odlazi policijsko vozilo na čijem zadnjem sjedištu je bila osoba prekrivena dekom.

Nepromijenjeno stanje

Glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Pierre Henry-Brandet demantirao je da se radi o Merahu, te kazao da je situacija u stanu ista kao prije nekoliko sati.

Policija je koristila eksplozije u pokušaju da izvrši pritisak na Meraha da nastavi s pregovorima, jer je nakon višesatnih pregovora prestao komunicirati s istražiteljima.

Isprva je javljeno kako je pokrenuta policijska akcija, te da je to potvrdio zamjenik gradonačelnika Tuluza Jean-Pierre Havrin, koji je kazao da su pregovori sa osumnjičenikom završeni.

Henry-Brandet kasnije je  saopćio da nije izveden direktni napad na osumnjičenika, nego da ga je policija pokušala zastrašiti eksplozijama.

Reporter Al Jazeere Rory Challands, koji izvještava iz Tuluza, kazao je kratko iza ponoći da nakon tri eksplozije „nismo čuli nikakvu dalju aktivnost“.

Eksplozivna situacija

„Nismo sigurni da li se konačni napad zapravo desio. Još čekamo da saznamo da li je ovo zapravo finalni napad na njega“.

Kako je kazao Challands, novinari i okupljeni građani su dvije ulice udaljeni od opkoljene zgrade.

„Policija je vrlo jasno kazala da sviju želi držati na odstojanju, jer je ovo situacija koja bi mogla eksplodirati svakog momenta“.

Challands je kazao da je Merah policiji ranije rekao da će se predati tokom popodneva.

„Rekao je policajcima da je želio Francusku baciti na koljena, te da je planirao još ubistava“, kazao je Challands.

Kako je za Al Jazeeru ranije javila novinarka hrvatskog Jutarnjeg lista Ana Muhar, koja izvještava sa mjesta događaja, francuska policija je otkrila da je  Merah (24), osumnjičen za ubistva sedmero ljudi u Tuluzu i Montobanu, namjeravao ubiti još jednog vojnika i dva policijska službenika.


TV France 2 objavila je snimak Meraha [Reuters]

Merah, francuski državljanin alžirskog porijekla, osumnjičen je za ubistva rabina i troje djece ispred jevrejske škole u Tuluzu u ponedjeljak, te za ubistva tri francuska vojnika 15. marta u Montobanu.

On je kazao da je počinio ubistva iz odmazde za smrt velikog broja palestinske djece, te sudjelovanje francuskih vojnika u stranim vojnim misijama, otkrile su francuske vlasti.

„Mohamedova majka, koja je iz Alžira, je zadržana u policijskoj stanici“ kazala je Muhar.

Ona je odbila zahtjeve policije da sudjeluje u nagodbi sina da se preda, rekavši da na njega nema nikakvog utjecaja.

U automobilu Merahovog brata, koji je također priveden, pronađen je eksploziv, izvijestila je Muhar.

Challands je rekao da je Merahov advokat kazao da je šokiran kako je njegov klijent, kojeg poznaje deset godina, optužen za ovako ozbiljne zločine.

Advokat je Meraha opisao kao ozbiljnog čovjeka, mehaničara koji voli svoj posao.

Ranio policajce

Francuski mediji izvijestili su da je u kasnim noćnim satima u srijedu isključena ulična rasvjeta u dijelu Tuluza u kojem se nalazi Merahov stan, iako je njegova zgrada ostala osvijetljena, jer koristi alternativni izvor svjetlosti.

Osumnjičeni se ujutro zabarikadirao u svom stanu i ranio troje policajaca. 

Policija mu je ušla u trag preko interneta, dodajući da je prva žrtva bila u kontaktu sa osumnjičenim putem interneta. 

“Kada su se policajci približili njegovim vratima, on je odmah pucao kroz njih. Jedan policajac je povrijeđen i nalazi se u životnoj opasnosti”, rekao je  Gueant.

On je u ranim poslijepodnevnim satima u srijedu demantirao navode BBC-a, koji je prenio napise francuskih medija da je osumnjičeni uhapšen.

Pozvao televiziju

Novinarku Televizije France 24  tokom noći telefonom je pozvao čovjek koji se predstavio kao serijski ubica iz Montobana i Tuluza i tvrdio da je povezan sa al-Qaedom, saopćili su u srijedu izvori bliski istrazi.

Urednici televizije sagovornik je u telefonskom razgovoru ispričao koliko je metaka ispaljeno u tri napada, kao i koje je oružje korišteno.  Ona je o razgovoru obavijestila policiju.

“On je ispričao da mu je šaržer slučajno ispao 15. marta u Montobanu, gdje su ubijena dva vojnika, a jedan teže ranjen”, navodi ova novinarka.

Ona je dodala da joj je sagovornik rekao da je povezan sa al-Qaedom i da je poručio da je ovo tek početak.

Prema njenim riječima, on je također rekao da su napadi snimani i da će snimci uskoro biti objavljeni.

Osuđivan u Afganistanu

Dvadesetčetverogodišnji Francuz je već bio hapšen u Kandaharu, talibanskom uporištu u Afganistanu, te osuđen na trogodišnju kaznu zatvora zbog postavljanja mina, no pobjegao je nekoliko mjeseci poslije uz pomoć talibana.

Gueant je potvrdio da je napadač francuski državljanin alžirskoga porijekla koji je boravio u Pakistanu i Afganistanu, a francuske vojnike ubio je u znak odmazde zbog sudjelovanja Francuske u vojnim misijama u svijetu.

Francuska obavještajna služba je godinama pratila osumnjičenog za ubistva u Tuluzu, kazao je ministar unutrašnjih poslova u srijedu. 

„Ali ništa nije suregiralo da priprema kriminalni akt“, kazao je Gueant novinarima.

Majka, brat i bratova djevojka osumnjičenog su privedeni, objavila je policija.

Policija je ranije javila da je brat uhapšen, a majka odvedena pred opkoljenu kuću kako bi pomogla u pregovorima o sinovljevoj predaji.

Bacio pištolj kroz prozor

Francuska policija je počela pregovore s osumnjičenim kada je odlučio baciti pištolj Kolt 45 kroz prozor u zamjenu za mobilni telefon.

Policija je ranije identificirala upravo pištolj kalibra 45 kao oružje kojim su izvršeni napadi za koji se ovaj napadač sumnjiči.

Ministar je kazao novinarima da napadač kod sebe sigurno ima još oružja, između ostalog i automatsku pušku “uzi” i “kalašnjikov”.

Gueant je objavio ranije da je osumnjičeni pristao da se preda u poslijepodnevnim satima. 

“On je rekao … da će se predati tokom poslijepodneva,” kazao je Gueant za televiziju BFM, dodajući da je policija odlučna da ga živog privede, tako da bi mu se moglo suditi. 

U naselje su dovezeni autobusi za evakuaciju okolnih zgrada, a eksploziju koja se u jednom trenutku čula izazvala je policija, koja ju je iskoristila da bi hitno uklonila jedan automobil.

U uporištu al-Qaede

Prema prvim elementima istrage, osumnjičeni je boravio u zonama sukoba na granici između Pakistana i Afganistana, uporištu al-Qaede.

On je “povezan je s osobama koje su pak u vezi s salafizmom i džihadom”, izjavio je Gueant.

“Ta je osoba ranije boravila u Afganistanu i Pakistanu”, kaže da “je mudžahedin”, da “pripada al-Qaedi, te da je htio osvetiti palestinsku djecu i naštetiti francuskoj vojsci”, dodao je ministar.

Sumnjičilo ga se već pri prva dva napada u Montobanu i Tuluzu usmjerena protiv vojnika.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u srijedu da terorizam neće uspjeti podijeliti Francusku, koja je dom najvećoj muslimanskoj i židovskoj zajednici u Evropi.

“Rekao sam cijeloj naciji – moramo biti ujedinjeni. Ne smijemo dopustiti osvetu. Zadatak naših vojnika i policajaca je da brane Francusku. Francuski policajac i vojnik znaju šta znači dostojanstvo, šta znači dužnost i šta znači žrtva. Uprkos ovom događaju, Francuska može biti jaka samo ako imamo jako nacionalno jedinstvo. To dugujemo žrtvama hladnokrvnog ubistva. To dugujemo našoj zemlji“, zaključio je Sarkozy.

Žrtve sahranjene u Jerusalemu i Montobanu

Troje jevrejske djece i rabin koji su ubijeni u napadu u Tuluzu pokopani su u srijedu u Jeruzalemu. Na sprovodu  izraelski dužnosnici kazali su da je napad  bio inspiriran “divljim zvijerima razbješnjenim mržnjom”.

Pogreb je održan na groblju na ulazu u Jerusalem. “Jevreji su suočili s mržnjom divljih zvijeri”, kazao je predsjedavajući parlamenta Ruben Rivlin.

U Tel Aviv stigao je i francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe s oko 50 članova porodica, rođaka i prijatelja žrtava.

Juppe je na sastanku s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom da je došao izraziti “solidarnost francuskog naroda s izraelskom nacijom u njihovoj tuzi“.

“Krv oba naša naroda je prolivena u ovom ubistvu”, rekao je on.


Posmrtni ostaci ubijenih u Tel Avivu

Tijela tridesetogodišnjeg rabina Jonathana Sandlera, njegovih sinova Gabrijela i Arieha, starih četiri i pet godina, i sedmogodišnje kćerke upravnika škole Mirijam Monsoneg stigla su u srijedu ujutro nešto poslije 5.45 sati avionom Israeli El Al airlines iz Pariza na međunarodni aerodrom u blizini Tel Aviva “Ben Gurion”.

Porodica rabina Jonathana Sandlera otišla je u Francusku iz Izraela u julu.

Tri ubijena vojnika sahranjena su uz najveće počasti u Montobanu.

Ubijeni su 15. marta kada su sa jednog od bankomata u gradu podizali novac. Dvojica su preminula na licu mjesta, dok je treći podlegao u bolnici od zadobijenih rana.

Osuda zločina muslimanskih lidera 

“Esktremisti moraju prestati koristiti palestinski slučaj da opravdaju njihove akte nasilja”, kazao je palestinski premijer Salam Fayyad u srijedu.

“Vrijeme je da ovi kriminalci prestanu propagirati svoja teroristička djela u ime Palestine i da se prestanu pretvarati da to čine u ime prava palestinske djece koja jedino mole za pristojan život”, kaže se u izjavi palestinskog premijera.  

“Nijedno palestinsko dijete ne može prihvatiti zločin koji cilja nevine ljude”, dodao je. 


Novinarka Jutarnjeg lista za Al Jazeeru iz Tuluza

Muslimanski lideri u Francuskoj su u srijedu kazali da je Merah, koji tvrdi da je ubistva izveo kao odmazdu za ubijenu palestinsku djecu, djelovao protiv načela Islama.

„Ovaj akt je u totalnoj kontradikciji sa temeljem ove religije“, kazao je čelnik Francuskog muslimanskog vijeća, Mohammed Moussaoui.

„Francuski muslimani su uvrijeđeni njegovom tvrdnjom da pripada ovoj religiji“.

Rektor pariške Velike džamije pozvao je Francuze da ne stigmatiziraju muslimanske građane.

Dalil Boubakeur je kazao da  “99.9 posto” muslimana u Francuskoj su ljudi koji poštuju zakon i da su ubistva tri vojnika, troje jevrejske djece i rabina djelo male grupe ekstremista.

Boubakeur je kazao da su on i drugi vjerski lideri pozvani na sastanak kod predsjednika Nicolasa Sarkozyja u Jelisejskoj palači, da diskutiraju o odnosima sa zajednicom u jeku napada.

Palestinska misija u Francuskoj u srijedu također je osudila napad iz mržnje od prije dva dana na jevrejsku školu.

Palestinska diplomatska misija „najoštrije osuđuje zločin iz mržnje u Tuluzu“, kaže se u izjavi. „Svi rasistički zločini su napadi na čovječanstvo u cjelini“.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U pucnjavi koja se dogodila ispred jevrejske srednje škole u Tuluzu, na jugu Francuske, poginule su četiri osobe, a jedna je povrijeđena. Napad se dogodio uoči početka nastave. Muškarac koji je pucao pobjegao je sa mjesta događaja na skuteru, saopćili su policijski zvaničnici. Sličan zločin se desio u istom regionu prošle nedjelje, kada su u […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO