Obama u posjeti granici dvije Koreje

Granica koja je podijelila korejski poluotok sada služi kao tampon zona (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama će posjetiti pograničnu zonu između dvije Koreje nakon što je stigao u Seul.

U nedjelju će se predsjednik susresti sa južnokorejskim predsjednikom Lee Myung-Bakom kako bi pripremio sastanak o nuklearnoj sigurnosti sa 53 nacije, dan prije razgovora sa predsjednikom Kine, Hu Jintaom, javljaju zvaničnici.

U ponedjeljak će također održati posljednji sastanak sa predsjednikom Rusije Dimitrijem Medvedevim, nakon čega će se sastati sa vođama Turske i Kazakhstana.

Zvaničnici nisu rekli da li Obama posjetom demilitariziranoj zoni (DMZ) želi poslati poruku Sjevernoj Koreji, ali su rekli da će ponovo pozvati Pjongjang da zadrži međunarodne nuklearne standarde.

DMZ je poznat kao posljednja granica Hladnog rata u svijetu i rastavlja napredni jug od izoliranog sjevera.

Nakon podjele dvije Koreje u 1950-53 ratu, na četiri kilometra dugoj granici stoje čuvari rivalnih armija, bodljikava žica i minska polja.

Napetosti su porasle kada je Seul optužnio Pjongjang da je torpedom pogodio njihov ratni brod i ubio 46 ljudi u martu 2010. godine. 

Diplomatsko balansiranje

Sjever je zanijekao umiješanost, ali je nakon toga granatirao pogranični otok i ubio četiri Sjevernokorejanca u novembru iste godine.

Obama će posjetiti Južnu Koreju u vrijeme miješanih signala iz Pjongjanga i diplomatskog balansiranja na ivici rata, države kojom sada upravlja Kim Jong-Un.

Pjongjang je pozvao inspektore UN-a da nadgledaju zamrzavanje nuklearnog programa, ali je obznanio da će lansirati satelit, što Vašington vidi kao test tehnologije dalekometnih raketa.

Blizu 29,999 američkih vojnika je stacionirano u Sjvernoj Koreji, ključnom savezniku u tom regionu prema kome je Obama ponovo usmjerio svoju vanjsku politiku.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO