Lavrov: Assad napravio mnoge greške

Lavrov je i prošle sedmice optužio Assada za greške (AFP)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad napravio mnogo grešaka od početka protesta protiv njegovog režima, uprkos pozivima Moskve da obustavi nasilje i započne dijalog.

“Sirijsko vodstvo, uprkos brojnim obećanjima koje je dalo u reakciji na naše pozive, pravi mnogo grešaka, a ono što se kreće u dobrom pravcu dolazi previše kasno”, rekao je Lavrov, koji je i prošle sedmice optužio Assada za greške i sporo provođenje reformi, prenosi AFP.

Moskva se ne protivi ideji da se Assadu pruži utočište u drugoj zemlji, ali Moskva nikada nije raspravljala o mogućnosti da to bude Rusija.

Ovo je, međutim, prvi put da Rusija, dugogodišnji saveznik Damaska, nagovještava da nije zadovoljna Assadovim postupcima od početka protesta, a izjava Lavrova dolazi usred sve više nagovještaja da bi Moskva mogla uskratiti podršku sirijskom predsjedniku.


Nove žrtve u Siriji [Reuters]

Rusija je ranije poručila da je spremna podržatii saopćenje ili rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) po prijedlozima izaslanika svjetske organizacije i Arapske lige (AL) Kofija Annana u cilju okončanja krize u Siriji, sve dok to ne uključuje ultimatum.

Ubijeno 30 civila

Rusija i Kina su do sada uložile veto na dvije rezolucije Vijeću sigurnosti UN-a o Siriji kojima se osuđuje Assadov režim, ističući da se zalažu za tranziciju putem političkog dijaloga.

Lavrov je u intervjuu za radio Komersant FM rekao da se Moskva ne protivi u potpunosti ideji da se Assadu pruži utočište u drugoj zemlji, ali da Moskva nikada nije raspravljala o mogućnosti da to bude Rusija.

Na pitanje da li sirijski predsjednik treba podnijeti ostavku prije nego što bude svrgnut i ubijen, kao bivši libijski lider Muammar Gaddafi, Lavrov je rekao da o tome treba odlučiti Assad, a da Zapad mu treba ponuditi prihvatljivo rešenje.

U međuvremenu je Sirijska organizacija za ljudska prava, koja od početka protesta u Siriji, u martu prošle godine, svakodnevno izvještava o žrtvama, saopćila u srijedu da je u sukobima širom zemlje ubijeno 30 ljudi, većinom civila.

Navodi o poginulima ne mogu se nezavisno provjeriti, jer stranim novinarima nije dozvoljen pristup, a prema procjenama aktivista, u nasilnom gušenju antirežimskih protesta u Sirijido sada je ubijeno oko 9.100 ljudi.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada