Harare: Presuda u slučaju Egipatski video

Osuđenici tvrde da ih je policija mučila i primoravala na priznanja (Reuters)

Sud u Zimbabveu naredio je šestorici aktivista da plate kazne u iznosu od 500 dolara i naredio im da se bave društveno korisnim radom zbog udruživanja za poticanje nasilja za vrijeme sastanka na kojem su gledali video demonstracija u Egiptu koje su kulminirali svrgavanjem Hosnija Mubaraka.

Sudija Kudakwashe Jarabini u srijedu je naredio Munyaradziju Gwisaiju i petorici njegovih saradnika da obave 420 sati društveno korisnog rada.

Ukoliko ovo ne učine, bit će zatvoreni godinu dana.

‘Loše namjere’

Aktivisti su uhapšeni prošle godine nakon što su održali sastanak za koji su tvrdili da je akademska diskusija o demokratskim pravima.

Sudija Jarabini ih je proglasio krivim u ponedjeljak, rekavši da gledanje videa nije zločin, ali da je su tokom sastanka održanog u februaru 2011. pokazane loše namjere.

Zaključio je da je prikazivanje snimaka ustanaka u Tunisu i Egiptu imalo za cilj izazvati neprijateljstvo protiv vlade Zimbabvea.

Optužnica za izdaju, krivično djelo kažnjivo maksimalnom smrtnom kaznom, povučena je nakon višemjesečne pravne borbe.

Policija je uhapsila 45 ljudi koji su prisustvovali sastanku u hotelu u Harareu, ali je 39 njih kasnije pušteno, nakon što su predstavnici pravosuđa optužili policiju za pretjerana hapšenja.

Gwisai, član međunarodne socijalističke organizacije u Zimbabveu, bivši je opozicioni zakonodavac.

On i drugi članovi grupe žalili su se da ih je policija mučila i tukla, te primoravala da priznaju da su željeli zagovarati zbacivanje predsjednika Roberta Mugabea.

Izvori: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO