Boko Haram prekinuo pregovore s vladom

Stotine ljudi je izgubilo živote u napadima Boko Harama (EPA)

Nigerijska islamistička grupa Boko Haram prekinula je sve pregovore s vlastima, saopćivši da ne može vjerovati vladi “nevjernika”.

Glasnogovornik grupe je rekao da su “zatvorena sva moguća vrata pregovora” s vladom i pozvao muslimane da se bore protiv njih.

Izjava lokalnim novinarima u Maiduguriju došla je dva dana nakon što je pregovore napustio imam koji ih je vodio, dodatno produbivši krizu.

“Svemogući Bog nam je nekoliko puta rekao da nevjernici nikad neće poštivati obećanja koja daju. Zbog toga, od ovog trenutka nadalje, nikada nećemo poštivati bilo koji prijedlog za dijalog”, rekao je glasnogovornik Boko Harama Abu Qaqa.

Grupa želi uspostaviti šerijatski zakon diljem zemlje u kojoj žive krišćani i muslimani.

Cilj pregovora je okončanje višemjesečnih napada Boko Harama, u kojima je živote izgubilo stotine ljudi, najviše u muslimanskom sjeveru, te su u jednom trenutku dominirali predsjedništvom Goodlucka Jonathana.

Grupa kaže da želi uspostaviti šerijatski zakon diljem zemlje u kojoj žive krišćani i muslimani.

“Sigurni smo da ćemo razmontirati ovu vladu i postaviti islamsku vladu u Nigeriji. U našim mislima nema sumnje da ćemo pobijediti. Pozivamo sve muslimane u ovom dijelu svijeta da prihvate poziv i da se bore za uspostavljanje Kalifata”, rekao je Abu Qaqa.

Međutim, nedavna hapšenja i ubistva starješina oslabila su grupu, kažu analitičari.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO