Al-Kaida preuzela odgovornost za napade

U 30 bombaških napada širom Iraka povrijeđeno više od 250 osoba (Reuters)

Irački ogranak Al-Kaide preuzeo je odgovornost za niz smrtonosnih bombaških napada širom Iraka u  kojima je ubijeno 50 lica, dok je više od 250 lakše ili teže ranjeno.

Ogranak Al-Kaide u Iraku, samoproglašena “Islamska država Irak”, oglasila se saopćenjem u kojem je potvrdila da su napadi u utorak osmišljeni da bi ugrozili sigurnosni plan pred održavanje samita Arapske lige 29. marta u Bagdadu.

U novom koordiniranom valu, “sunitski lavovi simultano su izveli napade na sigurnosni plan koja je objavila vlada budala u Zelenoj zoni u sklopu priprema za arapske tirane u Bagdadu”, navodi se u saopćenju “Islamske države Irak”, objavljenom na islamističkoj internet stranici.

U saopćenju se dodaje da su napadači iznenadili “neprijatelja” metama koje su identificirane kao sjedišta vlade, sigurnosni centri, šiitske oblasti, visoko rangirani šiitski lideri i njihovi sunitski saveznici.

Autentičnost saopćenja nije moguće provjeriti.

Neviđene sigurnosne mjere

Nešto ranije su irački zvaničnici potvrdili da će samit biti održan pod sigurnosnim mjerama bez presedana u iračkoj prijestolnici i da je nekoliko desetina hiljada pripadnika sigurnosnih snaga raspoređeno širom Bagdada i drugim gradovima.

Visoki zvaničnik u Komandi za operacije u Bagdadu general major Hassan al-Baydhani rekao je da će biti raspoređeno između 70.000 i 100.000 pripadnika snaga sigurnosti radi samita.

Prema njegovim riječima, pojačanja su radi samita prebačene u Bagdad iz provincija sa juga i sjevera Iraka.

Analitičari navode da su napadi u utorak osmišljeni kako bi pokazali da se sigurnosna situacija lako može pogoršati u iračkim gradovima, jer se očekuje da će nekoliko stotina zvaničnika i novinara stići u Bagdad iduće sedmice na samit Arapske lige.

Izvor: Agencije


Povezane

U seriji koordiniranih bombaških napada u gradovima širom Iraka 46 osoba je poginulo, a preko 200 ih je ranjeno, javili su lokalni izvori. Eksplozije autobombi desile su se na devetu godišnjicu početka američke invazije na Irak. Bagdad bi uskoro trebalo da bude domaćin samita Arapske lige, prvog od 1990. godine. Taj skup je trebalo da […]

Published On 20 Mar 2012

Najkrvaviji je napad bio u svetom šiitskom gradu Kerbali, u kojem je u dvije eksplozije ubijeno 13, a ranjeno 48 ljudi.

Published On 20 Mar 2012

Najmanje je 13 osoba poginulo, među njima sedmerica policajaca, u tri napada u Bagdadu i u jednom obližnjem gradu.

Published On 12 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO