Udar Izraela na Iran je uvod u veliki rat

U vojnom izvještaju navedeno da bi Iranci, nakon napada Izraela, gađali jedan od američkih vojnih brodova (Reuters)

Napad Izraela na Iran izazvao bi širi regionalni rat u koji bi bile uvučene i Sjedinjene Američke Države, piše u najnovijem broju New York Times.

Istog dana predsjednik Sjedienjenih Američkih Država Barack Obama je poručio kako nema “nikakvog razloga” da njegova zemlja i Iran budu neprijatelji.

New York Times se poziva na tajni vojni izvještaj u kome je napravljena simulacija prve dvije sedmice rata u slučaju da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja.

Prema tom scenariju, Iranci bi nakon napada gađali jedan od američkih vojnih brodova u Perzijskom zaljevu, što bi moglo dovesti do smrti oko 200 američkih vojnika.

Obamina video-poruka Irancima

Na taj način bi i SAD bile uvučene u rat, jer bi uslijedila odmazda napadom na nuklearna postrojenja Irana.

Zapadne zemlje strahuju da iranski nuklearni program ima za cilj stvaranje nuklearnog oružja, dok Teheran tvrdi da program ima isključivo mirnodopsku namjenu.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti na svaki napad Izraela ili SAD-a.

“Mi smo rekli da ne posjedujemo nuklearno oružje i da ga nećemo proizvoditi. Ali ako nas neprijatelji napadnu, bilo da se radi o SAD ili cionističkom režimu, mi ćemo ih napasti istom silinom kojom oni napadnu nas”, rekao je Khamenei u govoru povodom početka iranske Nove godine.

Khamenei je kazao da Iran ima “božansko pravo” da se osveti ako bude napadnut.

“U Kur'anu piše da će neprijatelj sigurno biti poražen ako vas prvi napadne. Mi ne razmišljamo o napadima i agresiji, ali smo privrženi postojanju i identietu Islamske republike”, dodao je ajatolah.

Istovremeno je Obama u videoporuci objavljenoj povodom iranske Nove godine, pozvao Teheran da poštuje nuklearne obaveze.

“Nema nikakva razloga da SAD i Iran budu neprijatelji. Ovdje, u SAD-u, Amerikanci iranskog porijekla dobro žive i važan su faktor naše kulture”, kazao je Obama.

“Ove godine je iranski film ‘Nader i Simin se rastaju’ osvojio najugledniju nagradu za strani film na dodjeli Oscara“, podsjetio je Obama. “Naše pomorske flote su se borile protiv gusarske opasnosti, a naši marinci su čak pomagali Irancima koji su bili oteti”.

“A s Facebookom i Twitterom, mobilnim telefonima i internetom, naši državljani koriste ista sredstva kako bi razgovarali i obogatili naš život”, istaknuo je Obama, osudivši ograničenja u tom smislu koja guše slobode u Iranu, posebno poteškoće u pristupu internetu, koje je nazvao “elektroničkom željeznom zavjesom”.

“Irancima se sve više oduzima temeljno pravo na pristup informacijama koje žele. Iranska vlada ometa satelitske signale kako bi spriječila objavljivanje radijskih i televizijskih emisija”, rekao je Obama.

Osvrćući se na pobune u arapskom svijetu početkom 2011., čije se pokretanje dijelom pripisuje upotrebi internetskih društvenih mreža, Obama je rekao da “smo se još jednom osvjedočili kako se progonom ideje ne mogu ugušiti”.

“Iranska vlada mora poštovati te prava (pristup informacijama), kao i obaveze koje se tiču njenog nuklearnog programa”, napomenuo je američki predsjednik, ponovivši staru tezu da “ostane li iranska vlada na putu odgovornosti, opet se može vratiti u međunarodnu zajednicu”.

Razgovori o novim sankcijama

Takođe, američko ministarstvo finansija u utorak je najavilo da će poslati višeg zvaničnika u Irak, Liban i Ujedinjene Arapske Emirate ove sedmice zbog razgovora o sankcijama protiv Irana i Sirije.

Tokom ovih posjeta, David Cohen će se sastati s visokim vladinim zvaničnicima i predstavnicima banaka.

„Tema razgovora će biti status međunarodnih sankcija protiv iranskog i sirijskog režima“, saopćeno je iz američkog ministarstva.

Cohen će upoznati zvaničnike s novim američkim sankcijama protiv Iranske centralne banke i razgovarat će o međunarodnim naporima da se pooštre sankcije protiv Sirije, uključujući i one koje je najavila Arapska liga.

Izvor: Agencije