Pakistan traži izvinjenje od Washingtona

Visoko policijsko osiguranje tokom zasjedanja parlamenta u Islamabadu 20. marta (AFP)

Predstavnička komisija pakistanskog parlamenta zatražila je u utorak od Washingtona da se izvini za napad američkih aviona i helikopetra, koji su doletjeli iz Afganistana i 26. novembra 2011. godine ubili 24 pakistanska vojnika u njihovom kampu blizu granice.

Pakistan je nakon toga zatvorio kopneni pristup konvojima za snabdijevanje snaga NATO-a u Afganistanu (ISAF), koje čine dvije trećine američkih vojnika.

Pakistan je zaključio da je greška na američkoj strani, a SAD smatra da su greške na obje strane.

Dvije zemlje saveznice u “ratu protiv terorizma”, koji Washington vodi od kraja 2001. godine, vodile su odvojene istrage o ovom bombardiranju.

Pakistan je zaključio da je greška na američkoj strani, a SAD smatra da su greške na obje strane.

Pakistanski parlament počeo je raspravu koja bi trebala biti završena izglasavanjem rezolucije utemeljene na preporukama predstavničke komisije, koja je u utorak nazvala američko bombardiranje od 26. novembra “flagrantnim ugrožavanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Pakistana”, što je osuda identična vladinoj.

Komisija, čije bi preporuke trebala bez poteškoća usvojiti skupština i senat, traži od vlade da bez uvjeta zatraži izvinjenje SAD-a zbog ovog događaja.

Izvor: Agencije