Bahreinske vlasti napreduju u reformama

U Bahreinu je provedena obuka policije, te reforme u pravosuđu i snagama sigurnosti (Reuters)
U Bahreinu je provedena obuka policije, te reforme u pravosuđu i snagama sigurnosti (Reuters)

U Bahreinu je zabilježen „bitan i značajan napredak“ ka reformama, navodi se u izvještaju objavljenom nakon ranijih preporuka da država mora spriječiti nastavak zlostavljanja građana počinjenog tokom suzbijanja prodemokratskih demonstracija prošle godine.

Izvještaj, koji je Nacionalna komisija u utorak predala kralju Hamadu bin Isi al-Khalifi, ocjena je napretka reformi uvedenih od novembra, kada je bahreinska Nezavisna istražna komisija objavila svoje preporuke.

Navodi o mučenju

Nezavisna komisija, koju vodi advokat za ljudska prava Cherif Bassiouny, predložila je da se istraže navodi o mučenju, zaustavi zatvaranje građana bez optužbi i revidiraju slučajevi sa vojnih sudova.

Al Jazeerin reporter Mohamed Vall, koji se javio iz Maname, kazao je da je kralj Hamad „dao vrlo jasnu i snažnu izjavu o učinjenom napretku“.

Vlada je obavila obuku policajaca, oslobodila zatvorenike,  poboljšala uvjete u zatvorima, osnovala fond za kompenzaciju žrtava mučenja i vratila na posao građane koji su izgubili posao jer su navodno podržavali proteste, kazao je Vall.

Ali Saleh al-Saleh, šef Nacionalne komisije, kazao je da je „vlada sasvim sarađivala i bila transparentna“.

Kralj Hamad kazao je da su provedene reforme u pravosuđu i snagama sigurnosti, obrazovanju, te da postoji plan za reformu medija.

Vlada tvrdi da je ispunila većinu zahtjeva.

„Rekao bih da je provedeno oko 90 posto preporuka. Bilo je teško. Morali smo pogaziti dobar dio ponosa“, kazao je Abdelaziz bin Mubarak al-Khalifa, zvaničnik bahreinske Agencije za informiranje.

Protivljenje opozicije

Glavne opozicione grupe u Bahreinu saopćile su da će pregovarati s vladom tek kada svi politički zatvorenici budu oslobođeni.

Abdul Jalil Khalil, šef parlamentarnog bloka Al Wefaq, koji je dao ostavku prošle godine, kazao je za Al Jazeeru da nije zadovoljan reformama i da ni primjena svih preporuka možda neće zadovoljiti zahtjeve aktivista.

„Komisija govori o kršenjima ljudskih prava koji su počinile bahreinske snage sigurnosti tokom suzbijanja demonstracija. Ali ono što opozicija zaista želi su ozbiljnije političke promjene zbog kojih će imati veće pravo glasa u parlamentu i vladi“, kazao je on.

Inspirirani ustancima u Tunisu i Egiptu, građani su izašli na ulice Bahreina u februaru 2011. i zatražili veću slobodu.

Vladine snage su potom ubile na desetine golorukih demonstranata.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO