Vijeće uleme ne prihvaća izvinjenje

Protesti zbog spaljivanja Kur'ana ne jenjavaju (AP)

Utjecajno Vijeće afganistanske uleme saopćilo je da izvinjenje SAD-a zbog spaljivanja Kur'ana u bazi Bagram nikada neće biti prihvaćeno i zatražilo je da se kazne oni koji su počinili ovaj “zao čin”.

“Onima koji su počinili ovaj zločin mora se javno suditi i moraju biti kažnjeni”, saopćilo je Vijeće uleme nakon sastanka s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem, navodi se u saopćenju koje je izdalo predsjedništvo, javio je Reuters.

Uprkos izvinjenju američkog predsjednika Baracka Obame, spaljivanje muslimanske svete knjige u bazi Bagram prošle sedmice pokrenulo je val antizapadnih protesta širom Afganistana u kojima je poginulo oko 40 ljudi, uključujući i četiri američka vojnika. 

Ujedinjene nacije podržale su zahtjev koji je Karzai uputio američkoj vojsci da se poduzmu disciplinske mjere protiv onih koji su učestvovali u spaljivanju Kur'ana, podsjećaju agencije.

NATO i afganistanske vlasti pokrenuli su istragu o spaljivanju materijala vjerske sadržine iz biblioteke pritvorske jedinice pored baze Bagram, a neimenovani američki zvaničnici rekli su da je vojska uklonila primjerke Kur'ana iz zatvora zbog sumnje da su ih zatvorenici koristili za razmjenjivanje ekstremističkih poruka.

Moskva osudila incident

Rusija osuđuje paljenje Kurana, koje su počinili američki vojnici u Afganistanu, izjavio je portparol ruske diplomatije Aleksandar Lukaševič.

“Pogoršanje situacije u Afganistanu izaziva zabrinutost. Poštujemo vjerska osjećanja muslimana i osuđujemo incident koji se dogodio u američkoj bazi u Bagramu. Treba izbjeći mogućnost da protesti prerastu u masovne nerede i nasilje “, izjavio je Lukaševič.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada