Razgovori SAD-a i Sjeverne Koreje u Kini

Sjeverna Koreja objavila da će obustaviti ključne elemente svojeg programa proizvodnje nuklearnog oružja (Reuters)

Sjedinjene Američke Države i Sjeverna Koreja sastat će se iduće sedmice u Pekingu kako bi zaključili pojedinosti novog američkog programa pomoći u hrani.

Taj sporazum je otvorio vrata obnovi razgovora s Pjongjangom o nuklearnim aktivnostima te zemlje, saopćio je State Department.

Naše je očekivanje da će to proteći glatko jer izgleda da postoji razumijevanje i volja na obje strane”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland na konferenciji za medije.

Robert King, posebni izaslanik State Departmenta za ljudska prava u Sjevernoj Koreji, treba se u srijedu sastati sa sjevernokorejskim dužnosnicima.

Na sastanku bi trebali raspraviti tehničke elemente prijedloga i standarde nadzora.

Razumijevanje na obje strane

“Naše je očekivanje da će to proteći glatko jer izgleda da postoji razumijevanje i volja na obje strane”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland na konferenciji za medije.

Sjeverna Koreja je u srijedu objavila da će obustaviti ključne elemente svojeg programa proizvodnje nuklearnog oružja i dopustiti inspektorima UN-a da se vrate u okviru sporazuma sa SAD-om koji bi mogao dovesti i do nastavka razgovora o nuklearnom razoružanju.

Robert King, posebni izaslanik State Departmenta za ljudska prava u Sjevernoj Koreji, treba se u srijedu sastati sa sjevernokorejskim dužnosnicima.

Razgovori su prekinuti 2008. godine.

SAD se u zamjenu obvezao nastaviti davati pomoć u hrani Sjevernoj Koreji iako je Washington više puta izjavio da ta dva pitanja nisu direktno povezana.

Izvor: Agencije