Parlament traži istragu o puštanju aktivista

Avion kojim su, kako se vjeruje, aktivisti napustili Egipat (Reuters)

Egipatski parlament će pokrenuti istragu i pozvati na odgovornost sve koji su intervenirali kako bi se stranim aktivistima, optuženim za podsticanje nereda, dozvolilo da napuste zemlju, saopćio je u subotu predsjednik egipatskog parlamenta Mohamed Saad al-Katatny.

On je rekao da će tražiti od funkcionera da objasne tu odluku i da će pozvati na odgovornost one koji snose krivicu za “jasno miješanje u pitanja egipatskog pravosuđa.”

U međuvremenu, sud u Kairu je u subotu saopćio da će proces protiv ukupno 43 aktivista, stranih i egipatskih, koji su optuženi za špijunažu i miješanje u političke odnose u Egiptu ponovo početi 8. marta.

Platili kauciju

Al-Katatny je najavio da će parlament pozvati premijera Kamala Al-Ganzouryja i druge ministre da objasne odluku tokom vanredne sjednice 11. marta, javio je AFP.


Al-Katatny: Ne može se završiti političkom odlukom

“Ne možemo da prihvatimo nikakvu stranu intervenciju u pitanja Egipta,” rekao je al-Katatny na zajedničkoj sjednici parlamenta i senata. “Ovo se ne može završiti političkom odlukom,” upozorio je on.

Poslije višemjesečnog pritiska iz Washingtona stranim aktivistma kojima se sudilo u Egiptu dozvoljeno je da u četvrtak uz kauciju napuste zemlju.

Zvanična novinska agencija MENA je javila da je zemlju napustilo 15 stranih državljana – osmero Amerikanaca, troje Srba, dvoje Nijemaca, jedan Norvežanin i Palestinac.

Očekivalo se da će odlazak aktivista iz Egipta umanjiti tenzije na relaciji Washington-Kairo, nastale otkako su egipatske vlasti u decembru prošle godine izvele raciju na prostorije nekoliko nevladinih organizacija, od kojih neke finansiraju SAD.

Egipatska štampa oštrim riječima je optužila vojne vlasti da su popustile pod američkim pritiskom pošto su dozvolile stranim aktivistima. 

Odletjeli avionom SAD-a

“Skandalozno. Prema nalogu vojske, sudstvo je oslobodila Amerikance i dozvolilo im da otputuju”, objavio je na naslovnoj strani nezavisni dnevnik El-Tahrir, dodajući da je “za samo 24 sata, vojno vijeće pokazalo svijetu da je svaka priča o nezavisnom sudstvu u Egiptu samo iluzija”, prenijela je agencija AFP. 

List je optužio Vrhovno vijeće oružanih snaga, koje upravlja Egiptom otkako je nakon masovnih protesta prošlog februara svrgnut Hosni Mubarak, da se povuklo pod “pritiskom, pregovorima i posjetama američkih zvaničnika Kairu”.

Zvaničnici aerodroma u Kairu saopćili su da je 17 stranih aktivista, protiv kojih je pokrenut proces zbog navodnog poticanja nemira u Egiptu u okviru nevladinih organizacija, odletjelo iz zemlje, dan pošto im je ukinuta zabrana putovanja. 

Aktivisti su, nakon što su za njih organizacije za koje su radili platile kauciju, s aerodroma u Kairu odletjeli američkim vojnim avionom. 

Izvor: Agencije