Okončani parlamentarni izbori u Iranu

Zatvorena su birališta diljem Irana i tako je u petak završilo glasanje na parlamentarnim izborima. Rezultati će biti poznati tek u nedjelju ili ponedjeljak.

Glasanje je bilo produženo kako bi više ljudi uspjelo glasati, što je uobičajeno na iranskim izborima, javlja Reuters.  

U Iranu  48 miliona birača ima pravo glasa za 290 zastupnika iranskog parlamenta Madžlisa.

U izbornoj utrci bilo je gotovo 3.400 kandidata, no izbore su bojkotirale glavne opozicione stranke u znak protesta protiv represije kojoj su izvrgnute od kontroverznog reizbora konzervativnog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada 2009.

Najviši državni dužnosnici i službeni mediji pozivali su građane da se odazovu na izbore u velikom broju, predstavljajući to kao odgovor na izraelske vojne prijetnje i napore Zapada da uguše Iran ekonomskim i financijskim sankcijama.

‘Pljuska hegemonijskim silama’

Glasajući, stanovništvo će “dati pljusku hegemonijskim silama” i pokazati svoju odlučnost da se odupre neprijatelju”, poručio je vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei.

Odziv na izbore kreće se obično između 50 i 70 posto.

Na zadnjim izborima 2008. iznosio je 55,4 posto, po službenim podacima.

Najviši državni dužnosnici i službeni mediji pozvali su građane da se odazovu na izbore u velikom broju, predstavljajući to kao odgovor na izraelske vojne prijetnje i napore Zapada da uguše Iran ekonomskim i financijskim sankcijama.

U nedostatku pouzdanih ispitivanja, nekoliko iranskih dužnosnika kazalo je kako očekuju odziv veći od 60 posto.

Šef policije, general Esmail Moghadam izrazio je uvjerenost da će izbori proći u miru, bez ikakvih incidenata ili opozicionih protesta.

Izvor: Agencije