Katedrala u Novom Zelandu bit će srušena

Katedrala trenutno opasan objekt, koji ponovo mora biti siguran (Getty Images)

Zvaničnici Novog Zelanda potvrdili su da će biti srušena katedrala u gradu Christchurch, koja je oštećena u prošlogodišnjem zemljotresu.

Anglikanski biskup Victoria Matthews rekla je da će na istom mjestu biti izgrađena nova katedrala, s drugačijim izgledom. Konzervacionisti su zatražili da se preispita plan o rušenju oštećenog objekta, prenose agencije.

Zemljotres koji se dogodio 22. februara 2011. godine bio je najveća prirodna katastrofa na Novom Zelandu u posljednjih 80 godina, a u njemu je poginulo 185 ljudi. Katedrala izgrađena krajem 19. vijeka bila je najpoznatija građevina u Christchurchu.

Zemljotres snage 6,3 stepeni Rihterove skale, koji je porušio nekoliko hiljada objekata u ovom gradu, teško je oštetio strukturu katedrale, a ona je dodatno oslabljena brojnim naknadnim udarima.

Biskup Matthews rekla je da će u rušenju katedrale biti korištene teške mašine, te da će objekt biti uklonjen “uz najveću pažnju i poštovanje”.

Ona je naglasila da je katedrala trenutno opasan objekt, koji ponovo mora biti siguran.

U saopćenju nije precizirano kada će biti obavljeno rušenje i gradnja nove katedrale. Matthews je rekla da će biti sačuvani vitraži i memorijalni blokovi iz stare katedrale.

Gradonačelnik Bob Parker rekao je da je odluka o rušenju katedrale donesena “teška srca” i da su je mnogi teško prihvatili.

Konzervacionisti smatraju da zvaničnici treba da ispitaju dodatne opcije i pokušaju da sačuvaju što veći dio sadašnje strukture.

Izvor: Agencije