Danas završava predizborna kampanja u Rusiji

Priprema glasačkih mjesta za predsjedničke izbore u nedjelju (AFP)

Ruski premijer i predsjednički kandidat Vladimir Putin rekao je da ako bude izabran 4. marta neće zatezati političku situaciju u zemlji, javlja Glas Rusije.

Putin je na sastanku sa urednicima vodećih međunarodnih medija, takođe rekao da ne namjerava da inicira prijevremene izbore, kao što zahtijeva jedan broj opozicionih lidera. 

On je potvrdio da će ponuditi mjesto premijera Dmitriju Medvedevu, dodajući da ne vidi u tom svom postupku nikakve znake “političke oligarhije”, kako se to čini urednicima nekih zapadnih medija.

U Rusiji se danas završava predizborna kampanja za predsjednika države, a kandidati još danas mogu da apeluju na glasače, da se pojavljuju na televiziji i da drže masovne skupove. 

Pet kandidata

Predsjednik Dmitrij Medvedev u specijalnom televizijskom obraćanju, pozvao je građane da učestvuju na izborima 4. marta i time preuzmu odgovornost za situaciju u zemlji. 

“Zajedno moramo utvrditi na koji način će Rusija ići u narednih nekoliko godina”, poručio je predsjednik Medvedev.

U trci za predsjednika učestvuje pet kandidata – lider Liberalnodemokratske partije Vladimir Žirinovski, lider Komunističke partije Genadij Zjuganov, kandidat partije “Pravedne Rusije” Sergej Mironov, te biznismen Mihail Prohorov, kao i premijer Vladimir Putin.

Ultranacionalistički vođa koji šokira riječju i djelom Vladimir Žirinovski te Sergej Mironov, centrist bez karizme, nemaju nikakvih izgleda na ruskim predsjedničkim izborima u nedjelju pred favoritom Vladimirom Putinom kojega pak uopće ne zabrinjava “vječni drugi”, komunist i bivši aparatčik Genadij Zjuganov te milijarder Mihail Prohorov, pišu svjetski mediji.

Genadij Zjuganov, bivši sovjetski aparatčik, komunist koji veliča Staljina, a istodobno vjernik koji moli u pravoslavnoj crkvi, Zjuganov je vječni “drugi” na predsjedničkim izborima, no nikad nije ozbiljno zabrinjavao Putina. Taj 67-godišnji profesor matematike čiji govori odišu sovjetskim klišejima, natječe se na predsjedničkim izborima 4. put od 1996., kada je doživio prvi poraz, no bio je blizu oslabljenom Borisu Jeljcinu.

Kandidat Komunističke stranke Rusije kojom i predsjeda od njezina osnutka 1990., Zjuganov tvrdi da ima “dobrih izgleda” jer je Putin zadnja tri mjeseca izložen prostestima kakve nije doživio od dolaska na vlast, prenosi Hina.

Komunisti su poboljšali i rezultate na parlamentarnim izborima 4. decembra  zahvaljujući upravo nezadovoljnicima Putinovom strankom Jedinstvenom Rusijom.

Baš kao i liberalna opozicija i Zjuganov optužuje vladu za izbornu prevaru na tim izborima, no priklanja se Putinu kada demonstrante naziva “narančastom opasnošću” koja se zarazila virusom prozapadne “narančaste revolucije” iz Ukrajine 2004.

Kritizira “nekompetentne” ministre, ali nikada izravno Putina. Sjajno se prilagođava i zato preživljava, tvrde analitičari. Lenjina naziva genijalnim intelektualcem, a Staljina revolucionarom i domoljubom čije su ideje aktualne i u današnjoj Rusiji pod prijetnjom američke globaliazacije. Analitičari drže da je Zjuganov postao problem vlastitoj stranci koja ima uglednih i obrazovnih ljudi.

Vladimir Žirinovski, čelnik Liberalnodemokratske stranke (LDPR) koju je osnovao 1989., Žirinovski je izabrao magarca kako bi šarmirao birače u predizbornom tv-spotu u kojem sjedi na magarcu i tjera ga da se pokrene no životinja to odbija, sve dok je u akciju ne povede glas “Žirinovski, i sve će biti bolje.”

Antiamerikanac, antiliberal, antikomunisti i antisemit, Žirinovski je i žestok kritičar korupcije koja nagriza Rusiju. Ako pobijedi, obećava moćnu vojsku i snažan KGB te “rusku ekonomsku politiku koja neće služiti interesima Zapada”.

Za političare on je klaun, čemu je i sam pridonio od prvih izbora 1991., kada se natjecao protiv Borisa Jeljcina s temeljnim obećanjem da će smanjiti cijenu vodke. Dobio je tada osam posto glasova.

Trenutke slave doživio je sredinom 90-ih kada mu je stranka imala četvrtinu mjesta u donjem domu (Duma), a zatim ga je Putin marginalizirao.

No Žirinovski nije ništa izgubio od svojih olujnih nastupa za govornicom kada vrijeđa, viče, divi se diktatorima i ekstremistima svih boja: Moameru Gaddafiju i Iraka Sadamu Husseinu bivšem vođi francuske desnice Jean Marie Le Penu. Potukao se pred tv kamerama i u parlamentu, zagovara poligamiju, a svojedobno je predložio talijanskoj bivšoj pornozvijezdi Cicciolini seksualne usluge radi prokreacije.

Sušta mu je suprotnost kandidat centra Sergej Mironov (59), bezličan političar koji je deset godina predsjedao Vijećem Federacije (Senat), dok ga nije smijenila Putinova stranka koja ga je smatrala nedovoljno odanim partijskim članom.

Prvi put

Predsjednik Pravedne Rusije, parlamentarnog oporbenog pokreta, Mironov jako pazi da ne bi oštro kritizirao ruske vođe.

Mihail Prohorov (46), metalurški tajkun, treći po bogatstvu u Rusiji i vlasnik američkog košarkaškog kluba New Jersey Nets najmlađi je kandidat na ovim izborima i jedini koji će prvi put sudjelovati u utrci za predsjednika.

Ušao je u politiku tek prošle godine i nakratko je bio na čelu stranke Pravedna stvar koju podupire Kremlj.

Njegovo bogatstvo u izbornoj mu utrci neće pomoći s obzirom na bijes koji ruski narod osjeća prema “oligarsima” koji su profitirali tokom privatizacije ‘90-ih godina. Isto tako mu ne ide u prilog to što mnogi na njega gledaju kao na oruđe u rukama vlasti i nekoga tko je ušao u utrku kako bi u stvari pomogao Putinu.

Izvor: Agencije