Afrički lideri pokreću projekt `super luke´

Očekuje se da će luka koja povezuje Keniju, Južni Sudan i Etiopiju pokrenuti razvoj i stvoriti nova radna mjesta (Al Jazeera)

Kenija, Južni Sudan i Etiopija pokreću kontroverzni razvojni projekt za izgradnju luke, rafinerija i željezničke mreže u blizini ostrva Lamu, koje je pod zaštitom UNESCO-a.

Politički lideri iz triju zemalja okupili su se u Keniji u kako bi pokrenuli 25 milijardi dolara vrijedan projekat za koji se očekuje da će postati važan transportni i ekonomski koridor za regiju.


Lamu arhipelag ugrožen novim projektom [EPA]

Kenijski predsjednik Mwai Kibaki ugostio je južnosudanskog kolegu Salvu Kiira i Melesa Zenawija, etiopskog premijera, na inauguracijskoj svečanosti u Mokowi na obali Indijskog okeana.

Al Jazeerina novinarka Nazanine Moshiri, koja izvještavanje iz Mokowe, kaže: “Ovo je veliki projekat, prvi takve vrste ovdje u Keniji. Sve tri zemlje kažu da će dijeliti troškove, a postoje izvještaji da će i Kinezi učestvovati.”

Projekat predviđa 32 lučna veza povezana s hiljadama kilometara nove pruge i naftovoda koji će dopremati naftu do nove rafinerije.

Naša reporterka dodaje: “Ključna stvar u svemu ovome za Južni Sudan je naftovod duži od hiljadu kilometara, koji će riješiti problem plasiranja sirove nafte na međunarodno tržište.”

“Željeznička mreža koja će povezati Južni Sudan sa Kenijom i Keniju Etiopijom, potaknut će ekonomiju i otvaranje novih radnih mjesta.”

Lokalni problemi

Dok Kenija ovaj projekt opisuje kao najambiciozniji koji je ikad poduzela neka nezavisna afrička zemlja, stanovnici Lame strahuju da će sve to imati dalekosežne posljedice na njihov život.

Lokalne zajednice su duboko zabrinute jer se boje da neće dobiti kompenzaciju za projekat i kažu da će izgubiti na turizmu i ribarstvu koji su izvor većinu prihoda u obalnom gradu.

“Doći će do prekomjernog iskorištavanja resursa bez odgovarajućih mjera ublažavanja i nadomještavanja”, kaže Atwaa Salim Mohamed iz Povjerenstva za očuvanje morskog dobra Lamua.

“Izgubit ćemo određeni postotak šuma mangrova. Isto tako, izgubit ćemo dio koralnih grebena i netaknutih plaža”, ističe Mohamed.

Postoji bojazan da bi projekt mogao utjecati na grad Lamu, čija je drevna svahili arhitektura uvrštena u svjetsku baštinu UNESCO-a.

Projeakt će morati prevazići eventualne prijetnje razbojnika u sjevernoj Keniji i boraca al-Shababa koji djeluju u neposrednoj blizini Lamu u susjednoj Somaliji, kao i od gusara koji pljačkaju pomorski saobraćaj u regiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije