Žestoke borbe u centru Damaska

U napadu autobombom u Aleppu, drugom po veličini sirijskom gradu, poginule su tri osobe, a 25 je ranjeno (Reuters)

Snažni sukobi izbili su u ponedjeljak ujutro u centru Damaska između sirijskih pobunjenika i snaga odanih predsjedniku Basharu al-Assadu, izjavili su očevici.

U borbama i bombaškim napadima ubijeno je najmanje 86 osoba u ponedjeljak.

Svjedoci su saopćili da je 86 osoba ubijeno i 160 povrijeđeno u sukobima koji su izbili u blizini vojnog aerodroma i vojnog obavještajnog centra u kvartu Damaska Meze u ponedjeljak, prenosi turska novinska agencija Anadolija.

Povrijeđeni su prebačeni u bolnicu u gradu Vilat Garbije. 

Dvojica generala prebjegla u Tursku

Dvojica sirijskih generala dezertirala su iz sirijske armije i prebjegla u Tursku, potvrdile su diplomate u Ankari.

“Generali su su stigli u Tursku u grupi od oko 200 izbjeglica, među kojima su bile uglavnom žene i djeca”, prenosi AFP, pozivajući se na izjavu jednog turskog zvaničnika.

U Tursku je ranije prebjeglo sedam generala, kao i više visokih oficira, koji su dezertirali iz sirijske armije i sada zagovaraju oružani otpor režimu u Damasku.

Oni su već fomirali Sirijsku slobodnu armiju, koja u posljednje vrjeme preduzima povremene oružane operacije unutar zemlje.

U dobro čuvanoj četvrti Meze, u kojoj se nalaze brojne vladine i sigurnosne institucije, vode se borbe automatskim oružjem i ručnim bacačima raketa.

Sirijska opozicija tvrdi da je u sukobima koji su trajali dva sata ranjeno 18 vojnika i pripadnika snaga bezbjednosti.

“Borbe se vode pokraj tržnice Hamade, a eksplozije su čuju diljem četvrti. Sigurnosne snage blokirale su više ulica”, rekao je jedan očevidac za Reuters.

Velike mjere bezbjednosti

Dodatni vojnici raspoređeni su u naselju Meze, koje se nalazi na putu Damask – Bejrut, nakon što su hiljade demonstranata izašle na ulice prošlog mjeseca osuđujući Assada zbog ubistva demonstranata.

U ovom naselju uvedene su velike mjere bezbjednosti.

Zajedno s ambasadama i kompleksima tajne policije, nekoliko zvaničnika bezbjednosti ima kuće u oblasti, uključujući Asefa Shukata, Assadovog zeta i jednog od centralnih figura u sistemu bezbjednosti.

Sukobi u glavnom gradu uslijedili su dan nakon što su u napadu autobombom u Aleppu, drugom po veličini sirijskom gradu, poginule tri osobe, a 25 je ranjeno.

Državna televizija je izvijestila da je riječ o “terorističkom napadu”, dok su pobunjenici za napad optužili sirijski režim.

U dva napada autobombama u subotu u Damasku, za koje su sirijske vlasti optužile “teroriste”, poginulo je 27 osoba, a 140 je ranjeno.

Na protestnom maršu pripadnika opozicije u glavnom gradu u nedjelju građani su uzvikivali slogane:

“Narod želi pad režima”.

Međusobne optužbe

Pripadnici snaga bezbjednosti su rasturili demonstrante, dok su mnogi završili u zatvoru.

Među njima su i opozicioni lideri Mohammed Sayyed Rassas i Farzand Omar.

Od kraja decembra prošle godine u više napada u Siriji, većinom u Damasku i Alepu, život je izgubilo više desetina ljudi.

Vlasti i pobunjenici se međusobno optužuju za te napade.

Od kraja decembra prošle godine u više napada u Siriji život je izgubilo više desetina ljudi.

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), u Siriji je do sada stradalo više od 8.000 lica, pretežno civila, a sirijska opozicija tvrdi da poginulih više od 9.000.

Vlada u Damasku tvrdi da je poginulo oko 2.000 pripadnika snaga bezbjednosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Godišnjica protesta prolazi u krvi. Snage Bashara al-Assada pojačavaju udare na sjeveru zemlje, u gradovima koji su uporišta opozicije. Ujedinjene nacije procjenjuju da je od početka pobune ubijeno najmanje osam hiljada ljudi, dok su deseci hiljada morali napustiti svoje domove. Priču donosi Adisa Ruždić.

Published On 15 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO