Venizelos više nije ministar finansija Grčke

Venizelos (desno) je bio najbliži saradnik premijera Papademosa (Reuters)

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos najavio je u ponedjeljak da će napustiti svoj položaj, pošto je dan ranije izabran za predsjednika socijalističke stranke PASOK.

“Imao sam priliku na oproštajnom sastanku u ministarstvu finansija dati zadnje upute”, kazao je on novinarima nakon susreta s grčkim predsjednikom Karolosom Papuljasom i neposredno prije susreta s premijerom Lukasom Papademosom, kojem je službeno podnio ostavku.

Venizelos bi uoči parlamentarnih izbora zakazanih za maj trebao ojačati stranku čija je popularnost niska zbog nepopularnih mjera štednje.

Ministar finansija unazad devet mjeseci i jedini kandidat za vodstvo PASOK, Venizelos (55) je u nedjelju navečer izabran na čelo stranke, jednog od dva partnera prelazne grčke koalicijske vlade, nasljeđujući Georga Papandreua, koji je predsjednik stranke bio od 2004. godine.

Venizelos bi uoči parlamentarnih izbora zakazanih za maj trebao ojačati stranku čija je popularnost niska zbog nepopularnih mjera štednje.

Pregovori s EU i MMF-om

Tokom mjeseci provedenih na dužnosti ministra finansija, Venizelos je uložio svu snagu kako bi, pod budnim okom Papademosa, završio tri kruga visokorizičnih pregovora, koji su mjesecima podgrijavali napetost u međunarodnim finansijskim krugovima.

Venizelos je pregovarao s privatnim vjerovnicima u zemlji o restrukturiranju domaćeg duga, a s Evropskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o odobravanju drugog paketa pomoći.

Kao ministar kulture, bio je zadužen za pripreme uspješnih Olimpijskih igara 2004. godine.

Sin advokata iz drugog najvećeg grčkog grada Soluna, Venizelos je prvi put izabran u parlament 1993. godine.
Karijeru je počeo na mjestu glasnogovornika vlade, da bi zatim sudjelovao u socijalističkim vladama, vodeći više ministarstava, uključujući pravosuđe i odbranu.

Kao ministar kulture, bio je zadužen za pripreme uspješnih Olimpijskih igara (OI) 2004. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Grčki ministar finansija proglasio pobjedu na izborima za lidera socijalističke partije, na kojima je on bio jedini kandidat.

Published On 18 Mar 2012

Grčka bi se bez pomoći međunarodnih kreditora suočila s nekontroliranim i skupim izlaskom iz eurozone.

Published On 17 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO