Stravičan slučaj silovanja uzdrmao Ukrajinu

Pripadnice pokreta aktivistkinja za prava žena Femen organizirale proteste (Reuters)

Slučaj osamnaestogodišnje Oksane Makar, koju su dvojica sinova bivših vladinih funkcionera i još jedan mladić silovali, bacili u jarak i zapalili, izazvao je val masovnih demonstracija u Ukrajini.

Demonstranti zahtijevaju da se istraga ubrza i da se za počinioce ovakvih zločina uvede smrtna kazna.

Makar je zadobila opekotine na 50 posto površine tijela, te joj je amputirana ruka i oba stopala.

Djevojka, koju su zločinci ostavili misleći da je mrtva, ipak je preživjela stravično zlostavljanje.

Prema pisanju Kijev Posta, dvojica optuženih, sin predsjednika regionalne uprave Maksim Prisjažnjuk (23) i sin regionalnog javnog tužioca Artjom Pogosijan (21), devetog marta su pozvali Makar u stan zajedničkog prijatelja Krasnošeka, gdje su je, kako optužba tvrdi, silovali, a zatim zamotali u plahtu, bacili u jarak na jednom gradilištu i zapalili.

Narednog dana, nesretnu djevojku su jedva živu pronašli građevinski radnici koji su čuli njezine jecaje, a nakon nekoliko operacija Makaer je konačno bila u stanju ispričati kroz šta je prošla.

Osumnjičeni pušteni

Trojica osumnjičenih su uhapšena, ali dvojica su već istog dana puštena na slobodu zbog nedostatka dokaza.

Majka žrtve tvrdi da je policija namjerno oslobodila optužene.

Tužilaštvo tvrdi da Makar nije ispitana jer nije bila pri svijesti, mada njena majka insistira da je bila u stanju govoriti.

Prava erupcija gnjeva zemlju je zahvatila tek nakon što je šef policije potvrdio da su dvojica osumnjičenih koji su pušteni iz pritvora sinovi vladinih funkcionera, te da je jedan od njih u video snimku mirno opisao zločin.

Pokret aktivistkinja za prava žena Femen organizirao je demonstracije pred uredom javnog tužioca u Kijevu, skandirajući “Smrt silovateljima” i “Pogubite zvijeri”.

Predsjednik Viktor Janukovič zatim je naredio javnom tužiocu da ponovo ispita slučaj, te su 13. marta dvojica oslobođenih ponovo uhapšena i zajedno sa trećim osumnjičenim optužena za pokušaj ubistva.

Za ponovno uvođenje smrtne kazne u Ukrajini za ovakve slučajeve založili su se i neki poslanici tamošnjeg parlamenta, a jedan je čak predložio i da se kao kazna za silovatelje uvede kastracija.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO