Španska tradicija gubi bitku s recesijom

U Španiji, ni kultna mjesta nisu otporna na krizu u kojoj je borba za svaki euro ponekad i brutalna. Jedno takvo je do sada odolijevalo, ali izgleda da i vjekovi tradicije moraju ustuknuti pred recesijom.

Već više od 230 godina, kafe Gijon kultno je mjesto španskih intelektualaca i umjetnika. No, njegova budućnost dovedena je u pitanje, kao i posao 44 radnika.

Najam na prostor ispred kafića je istekao i vlasti Madrida su prostor ponudile najvećem ponuđaču.

Strahovanja zaposlenih

Osoblje sada strahuje da će bez vanjske bašte, koja je privlačila najviše mušterija, morati zatvoriti cijeli kafe.

Jose Barcena, šef osoblja, kaže:

“Ako uprava izgubi ovu terasu, koja nam donosi najviše zarade, bojim se da će biti primorani da prodaju kafe.”

Jose smatra da bi gubitak ovog kafea značio isto što i gubitak nekog drugog kultnog mjesta poput antičkog muzeja.

“To bi bila takva šteta! Isto kao da izgubite staru gradsku pijacu, ili muzej Prado, ili bilo koje drugo mjesto koje je simbol Madrida”, mišljenja je Barcena.

Konobar Luis Miguel Martin je ranije bio bez posla. Sada strahuje da bi se opet mogao naći u istoj situaciji.

“Zabrinut sam. Bez sumnje. Bio sam nezaposlen i sad sam sretan zato što radim. Međutim, sada imamo ovaj problem i mogao bih opet ostati bez posla”, kaže Martin.

Osjećaj gađenja

Umjetnik i pisac Antonio Granados Valdez (95) dolazi u kafe Gijon još od vremena kada je bio student. Uvijek sjedi za istim stolom. Pomisao na zatvaranje ovakve institucije, budi u njemu osjećaj, kako kaže, gađenja.

„Neko ko nema veze sa kulturom i umjetnošću dođe i počne donositi odluke samo na osnovu profita, to je nečuveno, to je napad na kafe Gijon”.

Vlasti Madrida još nisu objavile da li će kafe Gijon zadržati baštu ili ne. U međuvremenu, konobari nastavljaju točiti na stotine kafa piscima i umjetnicima koji vode živopisne debate o jednom od najpoznatijih madridskih simbola.

Izvor: Al Jazeera
 


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO