Sjeverna Koreja pozvala IAEA u posjetu

IAEA saopćila da detalji posjete tek trebaju biti dogovoreni (EPA)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u ponedjeljak je saopćila da je primila poziv za posjetu od Sjeverne Koreje, tri godine nakon što su inspektori ove agencije Ujedinjenih naroda po drugi put protjerani iz te zemlje.

Poziv je stigao 16. marta, a IAEA će sa Sjevernom Korejom i “ostalim zainteresiranim stranama” razmotriti detalje moguće posjete.

“Još ništa nije odlučeno”, kazala je glasnogovornica IAEA Gill Tudor.

Dogovor sa SAD-om

Sjedinjene Američke Države i Sjeverna Koreja prošle sedmice sklopili su sporazum o američkoj pomoći u hrani ukoliko Pjongjang odustane od nuklearnog testiranja, lansiranja projektila i procesa obogaćivanja urana.

Također je bio dogovoren nesmetan povratak inspektora IAEA, koje je Sjeverna Koreja protjerala prije 10 godina.

Sporazum je, međutim, doveden u pitanje najavom Sjeverne Koreje da će u svemir lansirati raketu koja će ponijeti “radni” satelit, kako bi se obilježila godišnjica rođenja Kim Il-sunga, utemeljitelja države.

Službeni Washington ranije je saopćio da plan Sjeverne Koreje za lansiranje rakete predstavlja kršenje moratorijuma o nuklearnom obogaćivanju, dogovorenom krajem februara.

„Očigledno je bilo kakav eventualni pristup IAEA pozitivan“, kazala je u ponedjeljak glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland. „Ali to ne mijenja činjenicu da bi lansiranje rakete smatrali kršenjem ne samo njihovih obaveza prema UN-u nego i obećanja koja su dali nama“.

Južna Koreja nazvala je sjevernokorejski plan za lansiranje rekte „ozbiljnom provokacijom“.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjeverna Koreja saopćila je da će lansirati satelit za navođenje raketa dugog dometa kao dio svog svemirskog programa.

Published On 16 Mar 2012

Sjever je ispalio rakete kratkog dometa KN-02, koje se obično koriste za ciljeve na zemlji i imaju domet od 120 kilometara.

Published On 13 Jan 2012

Sjeverna Koreja će dopustiti nuklearnim inspektorima da posjete kompleks u Jongbjonu kako bi provjerili je li zaustavljena svaka nuklearna aktivnost.

Published On 29 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO