Romney ubjedljivo pobijedio u Portoriku

Romni ima osvojenih 518 delegata, Santorum 239, Newt Gingrich 139 i Ron Paul 69 delegata (Getty Images)

Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney ostvario je u nedjelju navečer ubjedljivu pobedu na preliminarnim republikanskim izborima u Portoriku, osvojivši čak 83 posto glasova, čime je daleko iza sebe ostavio svog glavnog protivkandidata Ricka Santoruma, koji je osvojio svega osam posto glasova.

Romney će tako osvojiti svih 20 delegata, koliko daje Portoriko, i još više uvećati prednost nad trojicom preostalih kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju.

Predsjedničku nominaciju osvaja kandidat koji dobije ukupno 1.144 delegata.

Stanovnici Portorika imaju pravo glasati na stranačkim preliminarnim izborima kada se biraju predsjednički kandidati, ali ne i na samim predsjedničkim izborima.

U novembru će biti održan referendum na kome će biti odlučeno da li će Portoriko postati 51. američka država, što bi kasnije trebao potvrditi Kongres.

Nakon nedjeljnih izbora, Romni ima osvojenih 518 delegata, Santorum 239, Newt Gingrich 139 i Ron Paul 69 delegata.

Predsjedničku nominaciju osvaja kandidat koji dobije ukupno 1.144 delegata.

Izvor: Agencije


Povezane

Republikanski kandidat nema potporu najkonzervativnijih članova stranke, izvijestio iz Washingtona Al Jazeerin Ivica Puljić.

Published On 07 Mar 2012

Rezultat je učvrstio status bivšeg guvernera Massachusettsa kao najozbiljnijeg kandidata za odmjeravanje snaga sa predsjednikom SAD Barackom Obamom.

Published On 04 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO