Razgovor Obame i Abbasa o mirovnom procesu

Abbasa i Obama sastali su se u New Yorku u septembru 2011. godine (AP)

Američki predsjednik Barack Obama je u telefonskom razgovoru s palestinskim čelnikom Mahmoudom Abbasom uvjerio potonjeg da će izraelsko-palestinski mirovni proces i dalje biti njegov prioritet, rekao je u ponedjeljak Abbasov glasnogovornik Nabil Abu Rudeina.

“Predsjednik Obama je izvijestio predsjednika Abbasa o svom susretu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i istaknuo je da je mirovni proces na Bliskom istoku njegov prioritet otkako je došao na predsjedničku dužnost”, dodao je Abu Rudeina.

O poruci Netanyahuu

Razgovor se vodio o “pripremnim sastancima (izraelsko-palestinskim) u Ammanu i o izjavi iz Dohe o palestinskoj pomirbi” između Abbasa i Hamasova vođe Khaleda Meshaala, prema istom izvoru.

Abbas je pak “upoznao Obamu sa sadržajem poruke koju će ovih dana poslati izraelskom premijeru”, dodao je njegov glasnogovornik.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat izrazio je 6. marta žaljenje što su se razgovori Obame i Netanyahua održani dan ranije u Bijeloj kući, usredotočili na tobožnju iransku prijetnju, a ne na mir na Bliskom istoku.

“Nastavak okupacije bit će uzrok ratova i ekstremizma i ta se činjenica mora uzeti u obzir u strukturama vlasti na Zapadu”, rekao je Erekat, aludirajući na američku administraciju.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori prekinuti su u septembru 2010.

Palestinski čelnici odbijaju nastaviti pregovore sve dok Izrael ne prekine graditi svoja naselja na teritorijima koje je okupirao nakon rata u junu 1967. i dok ne prihvati granice iz 1967. kao polazište za pregovore.

Izraelska vlada odbacuje te zahtjeve i tvrdi da je spremna na pregovore “bez postavljanja uvjeta”.

Izvor: Agencije


Povezane

Dvije strane dogovorile su da će predsjednik Abbas voditi vladu sastavljenu od nezavisnih stručnjaka, zaduženu da nadgleda održavanje izbora.

Published On 06 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO