Podrška Annanovom planu za Siriju

U prijedlogu saopćenja od Damaska se traži da okonča nasilje nad demonstrantima, rekle su diplomate (AFP)

Francuska je u ponedjeljak Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda dostavila prijedlog saopćenja kojim se podržavaju mirovni napori izaslanika UN-a i Arapske lige u Siriji i šalje snažna poruka Damasku da okonča nasilje nad demonstrantima, rekle su diplomate.

“Francuska delegacija je članicama Vijeća podijelila prijedlog saopćenja o Siriji u kome se pruža apsolutna podrška misiji zajedničkog specijalnog izaslanika Kofi Annana”, izjavio je ambasador Velike Britanije u UN Marc Grant, koji ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti.

‘Velika zabrinutost’

U saopćenju bi Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo veliku zabrinutost zbog pogoršanja situacije u Siriji i izrazilo potpunu podršku Ananovom planu u šest tačaka o prekidu vatre, političkom dijalogu i omogućavanju rada humanitarnih agencija.

Grant je izrazio nadu da će nacrt biti usvojen u utorak.

Odluka o pripremi “predsjedničke izjave” 15-članog vijeća uslijedila je nakon što su Rusija i Kina dvaput svojim vetom onemogućile usvajanje rezolucija u kojima se trebalo osuditi nasilno jednogodišnje gušenje protesta protiv predsjednika Bashara al-Assada, tokom kojeg je prema tvrdnjama UN-a ubijeno više od osam hiljada ljudi.

Grant je izrazio nadu da će nacrt biti usvojen u utorak.

“Kofi Annan je zatražio podršku od Vijeća. Želio je pokazati kako iza njega stoji cijelo Vijeće. To je svrha (predsjedničke izjave), samo Kofi Annan”, rekao je francuski ambasador Gerard Araud.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Dok sirijska vojska nastavlja da granatira gradove Idlib i Homs, specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige, nakon dvodnevnih pregovora sa sirijskim predsjednikom, kazao je da dogovor nije postignut, ali da je veoma optimističan. ”Veoma sam optimističan, veoma sam optimističan iz nekoliko razloga. Prvo, ovdje sam veoma kratko boravio i svaki Sirijac kojeg sam sreo […]

Published On 11 Mar 2012

Al Jazeera je dobila ekskluzivni pristup tajnim dokumentima iz samog sirijskog političkog vrha. Oni opisuju strategiju Assadovog režima za kontroliranje ustanka koji traje duže od godinu dana. Abdel Majid Barakat, donedavno jedan od Assadovih najpouzdanijih saradnika, sada se nalazi u sigurnoj kući u Istanbulu, gdje se redovno sastaje sa opozicionim aktivistima. Ovaj bivši član Baath […]

Published On 19 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO